-----------------------------------
V. Istvan
19 Mar 2019 23:26

Incalzitor pentru maini
-----------------------------------
De&#537;i iarna e pe ducă, subiectul va reveni în actualitate în toamnă.
Personal, mă deranja foarte mult faptul că mi se reduce sim&#539;ul tactil, până la anulare, din cauza gerului. Asta a fost motivul determinant pentru încheierea sesiunilor de observare pe timpul iernii.
Am conceput &#537;i realizat un încălzitor pentru mâini, care func&#539;ionează cu flacără deschisă. 
Aparatul folose&#537;te lumânări-pastilă, ieftine de procurat &#537;i care &#539;in câteva ore de ardere continuă. Se pot aprinde 1,2 sau 3 lumânări deodată.
Incinta încălzită este o cutie de aluminiu, fabricată cândva ca &#537;i cutie etan&#537;ă pentru alimente. Este încălzită pe una din pere&#539;i, dar prin conduc&#539;ie termică se încălze&#537;te satisfăcător toată cutia.
Pentru limitarea pierderilor de căldură spre exterior, cutia se îmbracă în straturi termoizolante. Eu am folosit deocamdată burete, dar este mai bine ceva ignifug. Oricum, deteriorarea izola&#539;iei se poate produce doar prin contact direct cu flacăra.
Lumânările ard într-o cutie de conservă. Acesta este înăl&#539;ată cu câ&#539;iva mm, căci altfel flacăra se stinge, fiind prea aproape de peretele incintei.
Cutia de conservă la rândul ei sus&#539;ine cutia de aluminiu. Este fixată în prezent de aceasta cu ni&#537;te inele de cauciuc. 
Tot ansamblul poate fi fixat ferm de capota unei ma&#537;ini, prin magnet. Magnetul l-am recuperat dintr-un cuptor cu microunde. L-am despicat în două, iar jumătă&#539;ile le-am unit întorcându-le cu polii opu&#537;i. Astfel cre&#537;te atrac&#539;ia fa&#539;ă de tablă, &#537;i dispare tendin&#539;a "înecării" flăcării prin bascularea tălpii fitilului.
Toate componentele încap în cutia de aluminiu, când nu se mai folose&#537;te.