-----------------------------------
iulian90
11 Mar 2019 11:20


-----------------------------------
In dimineata asta a fost cer senin limpede, asa ca la ora 8 m-am pus pe cautat stele pe cerul de zi, dar si planete ca Venus ,Saturn si Jupiter. 
Am folosit telescopul reflector de 114mm F/7,9, ocularul de 20mm si filtrele orange #21, albastru #80A ,Castell UHC si filtrul de polarizare (decupat din ochelari 3D cu polarizare liniara) .
Obiectele gasite au fost Venus, Jupiter si steaua Vega. Planeta Saturn nu s-a vazut deloc, cu niciun filtru.

Am facut si poze cu telefonul prin telescop, in mod afocal, la planeta Jupiter si la steaua Vega din Lyra, folosind pe rand fiecare filtru ,apoi si combinatii dintre filtrul de polarizare si celelalte filtre. 

Dupa aceea am facut si cateva poze cu telefonul indreptat spre cer (si putin orizont ), tinand in fata camerei sale , la disatanta, fiecare filtru, in asa fel incat sa se vada si in jurul lui cerul si peisajul din jur, pentru a se putea vedea diferenta de contrast al cerului , dar si a coloraturii lui prin fiecare filtru.  

Cel mai bun filtru mi s-a parut cel de polarizare, care desi are efect numai pe o fasie de cer cu latimea de 40-50 de grade, aflata la 90 grade elongatie fata de soare, mareste contrastul mai bine decat filtrul orange #21, cel mai bine s-a vazut la planeta Jupiter, care dealtfel fara niciun  filtru abia se distingea pe fundalul cerului, prin filtrul de polarizare se vedea mault mai bine, ca si cum ar fi observata in lumina cerepusculara , o ora inaintea rasaritului Soarelui, nu la ora 8, cand soarele era deasupra orizontului, cand am facut poza la planeta .
Apoi si combinatia dintre filtrul orange #21 si filtrul de polarizare mi s-a parut foarte bun in marirea contratului cerului in comparatie cu stralucirea stelei Vega. In rest ,celelalte doua filtre ,albatru si UHC, nu mi se par prea bune. Daca prin filtru albastru, steaua Vega se vedea relativ bine, prin filtrul UHC steaua abia se distingea pe fundalul cerului.