-----------------------------------
iulian90
09 Mar 2019 00:43


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru felicitari. :D

Andi.  Am incercat si cu filtru verde #58 si albastru 80A sa observ stelele ziua, dar cum am mai scris intr-un mesaj anterior, aceste filtre nu prea ajuta la marirea contrastului dintre stea si fundalul cerului, care ziua este cel mai important lucru in observarea stelelor. Filtrul albastru 80A chiar micsoreaza putin contrastul din ce-am observat. 
Ideea e sa fie folosit un filtru de culoare opusa culorii cerului, in cazul de fata portocaliu sau rosu, in felul acesta filtrele rosii sau portocalii taie portiunea verde-albastra a spectrului vizibil, cea in care cerul apare cel mai luminos , astfel intunecand fundalul cerului in raport cu stralucirea stelei si marind contrastul . Filtrele verzi sau albastre lasa sa treaca portiunea verde sau albastra din spectru , in care cerul este cel mai luminos , astfel micsoreaza contrastul si steaua se vede mai dificil ziua prin telescop. Filtrul UHC mi s-a parut cel mai nepotrivit pentru observarea stelelor ziua, lasa sa treaca tocmai portiunea verde-albastra din spectru (si putin portiunea rosie) si micsoreaza si mai mult contrastul la stelele observate ziua. M-am uitat si astazi la steaua Capella cu filtrul UHC, steaua abia se distingea. Pana si fara nici un filtru steaua se vedea mult mai bine decat prin filtrul UHC.

Dl. Mircea Pteancu. Pentru aflarea coordonatelor alt-azimutale folosesc telefonul (smartphone) pe care am instalat aplicatia Stellarium Mobile, la fata locului , numai dau click cu degetul pe ecranul telefonului, pe steaua care vreau sa o observ si i-mi arata coordonatele alt-azimutale in stanga ecranului ,printre multe alte informatii, dupa aceea orientez telescopul dupa coordonatele afisate pe telefon (aproximativ), apoi mai "baleiez" putin telescopul, putin stanga-drepta, sus-jos, pana ce apare steaua in campul ocularului, e mult mai rapid si comod asa decat sa stau sa calculez coordonatele alt-azimutale, fie si cu un soft special. :) Cautatorul telescopului nu e prea de folos la cautarea stelelor ziua, poate a planetelor precum Venus, Mercur, Jupiter. Abia se vedea in cautator steaua Capella , care in telescop se vede bine ziua.
Am observat deja steaua Castor ziua, pe 4 martie, la ora 17 si ceva (nu mai tin minte exact) si pe 5 martie la ora 18 , in preajma apusului Soarelui. Se vedea fain, mai ales pe 4 martie cand seeingul a fost bun, am rezolvat lejer componentele stelei Castor la 100x prin telescopul de 114mm, se vedeau ambele.