-----------------------------------
FlorinC
27 Feb 2019 01:05

Sfaturi achizitie Mak 127Buna
-----------------------------------
Buna,
Eu te-as sfatui sa iti achizitionezi ceva asemanator cu:

https://www.astroshop.ro/telescoape/celestron-telescop-ac-102-660-nexstar-102-slt-goto/p,7874#tab_bar_1_select

Poti gasi si la SH...atat luneta cat si montura.
Eu am avut aceasta combinatie de luneta + montura si am fost foarte multumit de ea. In primul rand un Maktusov 127 datorita obstructiei centrale (30...35%), face sa te uiti in fapt cu echivalentul unei lunete de 90...100mm. In plus, contrastul este sub cel al unei lunete de acelasi diametru, la care se adauga necesitatea de a-l lasa cam o ora...45 de min sa se aclimatizeze...
Montura este portabila si relativ usor de setat (daca se respecta anumite conditii).
Un alt dezavantaj al Mak-ului de 127 este campul vizual restrans (FOV)...1.10*, fata de aprox. 3.9* la luneta. Pentru un incepator, eu personal nu as recomanda un Mak ci mai degraba o luneta. O asemenea luneta, sau poate una chiar una de 102/1000 (care ar fi la limita de greutate monturii), iti va oferi mai multe satisfactii decat un Mak care este mult mai specializat dupa parerea mea (am avut si Mak 150 si am si Newton de 200, am si C8 si am si lunete...90mm, 102, 120, 150mm). Luneta este adecvata si la observatiile pe timp de zi. Daca mai pui si un copil sa se uite, se va plictisi repede de "imaginile" de la ocularul unui Mak...Poate doar Luna sa fie mai interesanta...datorita posibilitatilor de marire superioare la Mak...dar cred eu ca nu il iei numai sa te uiti la Luna,
Asta este parerea mea, oricum, eu iti doresc succes, indiferent ce iti vei alege.