-----------------------------------
saiph
14 Feb 2019 16:37

Re: Prima iesire cu Mak 127 si binoclul
-----------------------------------

Luna superba cu 25mm
Nebuloasa Orion cu 10 mm s-a vazut bine, se diferentiau foarte clar stelele din trapez.

Ar trebui sa incerci invers - cred ca-ti va placea si mai mult cum se vede ;)


Pleiadele nu (cred) ca am reusit sa le prind cu telescopul, sau daca le-am prins erau mai putin spectaculoase decat cu binoclul. Mai incercam.

Pai, cu ocularul de 25, nici n-o sa apara altfel, ca nu intra complet in camp - asa cum ti-am zis de fapt.


Stelele puternice gen Sirius, Betelgeuse s-au vazut bine, dar nu neaparat o imagine spectaculoasa.
Andromeda nu am gasit-o :). Mi-e greu sa ma orientez daca nu am o stea puternica in zona ca referinta.

Aliniaza-ti finderul cu telescopul folosind o tinta usoara, de preferat terestra. E imposibil sa o ratezi, M31 se vede si cu finderul mic 6x30. Atata doar ca vei vedea doar partea centrala a discului galactic, cu un mare puf (nucleul) in centru. Ca sa-ti intre 3 grade in camp, ti-ar trebui un ocular nerealist de mare (ca focala si camp aparent) care oricum nu va fi utilizabil din pricina vignetarii oribile, vizibila peste mai mult de jumate din camp.


Planete nu am avut, asteptam oportunitati.
Inca invatam cum sa focusam finderscop, cum facem track cu comenzile pe invers, etc :)
Au inceput sa se vada planetele, spre dimineata: Jupiter, Venus, Saturn :) Vei fi impresionat de ce poate micul mak. Sa-l folosesti cu placere! 

p.s.:Sa vezi cu un binoviewer cum se vad planetele sau Luna ..... :D extaz spontan


Spor la observatii!