-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Feb 2019 00:47


-----------------------------------
Iulian

Imaginea aceasta este antologica ,felicitari !

Multumesc pentru aprecieri.
Tubul este cu foarte putin mai mic pentru ca sa fie ''prins'' de scoica mea pentru tuburi de 75mm , de aceea trebuie sa introduc un colier ca adaos.
Asa cum spui, timp si mai ales cer senin sa fie , ca la Luna chiar si cel mai mic instrument arata detalii deosebite.

Cum am spus la ''Teme de observatii '' : asta-seara am lasat pisica sa mearga afara si iata ,pete de cer senin printre nori.
Iar la Zenit , ditamai portiunea de cer senin... ce mai incoace ,incolo ,am racnit (in mintea mea ) : 

BANZAI !!!

Am luat la repezeala inca vreo cateva haine pe mine , am insfacat diagonala ,cutia cu oculare Plossl si luneta 60x828mm si...pe cand am ajuns afara...nu , nu se innorase ...adica nu numai se innorase dar trotuarul care ,cu cateva minute in urma , era uscat de vantul care suflase toata ziua , avea deja un strat de zapada de vreo cativa milimetri !!!  :shock: 

Am vazut Luna prin gaurile dintre nori , Sigma Ori ca dubla , Sirius palpaind ca un opait si cam atat.
La Luna totusi am remarcat ceva ciudat : se vedeau slab si numai trei din varfurile X-ului lui Lunar X si o aripa a lui Lunar V.
Efemerida zice ca Lunar X trebuia sa aiba loc la 2:13 UT pe 12 Februarie,adica cu mai bine de o jumatate de zi in urma.
Ori ceea ce am apucat sa vad parea a fi abia inceputul fenomenului :?: 
Se vedeau in ocularul de 92x / Plossl Revelation 9mm, varfurile care ar corespunde orelor 10, 4 si 8.
Iar la Lunar V se vedea bratul din stanga.
Deci la ambele parea ca abia incepuse iluminarea.
Deoarece am folosit diagonala ,ceea ce am vazut in stanga este in dreapta pe imaginea reala ,deci spre Estul selenar.

Cum ferestrele de vizibilitate au fost scurte si aleatoare , poate m-am inselat.
Si daca nu !?

Mircea