-----------------------------------
mihai_mail_ro
03 Feb 2019 16:18

Semi-APO Doublet FPL53 - de returnat sau de pastrat?
-----------------------------------
Salut
Am nevoie de un sfat legat de achizitia unui nou semi-APO doublet FPL53.
Rugamintea este adresata in primul rand celor care au o experienta indelungata in instrumente APO (eu am avut mai multe catadioptrice si un acromat dar nu ma pricep la APO).
In mod intentionat nu dau numele (deocamdata) pentru ca astept opinii autorizate cat mai obiective si nu influentate de marca/provenienta.
Telescopul este nou, l-am comandat si primit saptamana trecuta dar nu am reusint sa vad mare lucru din cauza conditiilor meteo nefavorabile din Bucuresti.

Teste efectuate:
1) Testat ziua (ramurile unui pom pe un fond cu cer contrastant) nu am vazut aberatii cromatice la imaginea corect focalizata, marire de aprox. 160x.
2) Test cu luminile rosii ale antenei de la turnul de comunicatie STS Militari - distanta de aprox 4 km, vad inele de difractie concentrice si bine conturate la intrafocal, dar extrafocal nu se disting inele de difractie ci apare o imagine difuza, fara contur clar.
3) test la stele, imaginea este f mult influentata de turbulente dar reusesc totusi sa disting inelele intrafocale, nu si extrafocale. Colimarea este OK.
4) In final, am facut un test cu o stea artificiala (fibra optica 62 microni) la ~10m distanta si am vazut cam acelasi tip de inele de difractie ca si la testul nr 2 de mai sus:
- Intrafocal = inel exterior de culoare purpurie, inele interioare f clar definite si concentrice de culoare verde. 
- Extrafocal, imaginea initial focusata punctiform, cand mut focalizatorul extrafocal se difuzeaza intr-un contur neclar de culoare bleu-albicios dar nu reusesc sa disting inele concentrice decat in prima parte a focalizarii (1-3 lambda)
- la focalizare perfecta, se distinge punctul central de culoare alba, cu primul inel de difractie de intensitate redusa (deci destul de aproape de imaginea teoretica din manual)

Atasez cele 3 poze de focalizare diferita care insa nu au o claritate f buna, comparativ cu imaginea vizuala (camera nu are definitie suficienta). Pozele trebuiesc marite de aprox. 6x pt a vedea detaliile respective

Nu sunt 100% decis daca sa returnez telescopul (sunt inca in cele 14 zile de gratie) dar tind sa cred ca sufera de aberatii de sfero-cromacitate destul de severe, ceea ce va face imposibila obserarea planetelor la mariri de peste 100x.

Va rog sa imi spuneti ce parere aveti, comparativ cu alte exemplare semi-APO (il voi folosi doar vizual)

Multumesc