-----------------------------------
tudor
28 Dec 2018 16:07


-----------------------------------
Va cunosc si din alte postari pozitia fata de instrumentele mici in astronomie. Dar eu sunt de alta parere. Spre exemplu, rapoartele recente ale lui Mircea Pteancu referitoare la cometa 46 Wirtanen, vin si intaresc inca o data ideea ca in unele cazuri si in anumite conditii atmosferice similare, un binoclu 7x50 pare sa arate extinderea nebulozitatii unei comete ceva mai mult decat un instrument mult mai mare in diametru (125mm) si capabil deci de puteri mult mai mari. Acesta este doar un exemplu recent chiar de pe forumul nostru. Toate observatiile de comete si asteroizi facute de mine, cu o singura exceptie, sunt cu binocluri 10x42! Dar aplicatiile binoclurilor nu se rezuma doar la atata!! Chiar daca, din pacate, binoclurile sunt folosite mai mult la vanatoare decat la astronomie, asta nu inseamna ca nu isi au avantajele lor in astronomie. Si apropo de "excursii montane".  In Bucuresti cu instrumentul meu cel mai mare in diametru (130mm) mi-am "stors" ochii ani intregi sa vad galaxia m101, dar fara succes.  Si plecand eu intr-o excursie intre Muntii Piatra Craiului si Muntii Bucegi, am vazut un cer instelat ca de poveste. Pe coclaurile alea normal ca nu aveam telescopul la mine. Dar aveam binoclul asta Zeiss 10x42 :). Cu el am vazut galaxia M101 din prima extrem de evident. Nu-mi venea sa cred. Deci daca cu un instrument mare astepti sa vina cerul la tine, cu un instrument mic te asteapta cerul pe tine :) Acum e bine sa le ai pe amandoua instrumentele ne fiind in competitie unul cu altul...Asta e parerea multora nu numai a mea!