-----------------------------------
Niky360
14 Dec 2018 18:51


-----------------------------------
Am reusit si eu sa o vad aseara, pentru prima oara in aceasta aparitie.
Am folosit doar binoclul la observatii(10x50), coama mare, cam de 50', cu un grad de condensare mediu, usor vizibila chiar si din Bucuresti. Am facut si cateva poze, aici este un cadru cu un timp total de expunere de 10minute. (40x15s, cu obiectivul pus la 24mm, direct de pe trepied)
 Nu am stat mult la procesare, puteam de cosmetizez stelele mult mai frumos, dar eram interesat sa iasa cometa bine. Nici cu focusul nu m-am inteles prea bine mai ales ca faceam totul pe fuga.

Cer senin!

PS: Mircea, legat de diferenta de aspect prin diferite instrumente, din ce tin eu minte, cometele ce sunt foarte difuze si/sau destul de mari in dimesiune aparenta, nu o sa exceleze la observatiile prin instrumente cu aperturi mari, deoarece o sa avem un camp vizual ingust, iar lumina colectata o apertura mare o sa fie prea multa, astfel exteriorul cometei o sa se piarda in fundal, fiindca apertura mare colecteaza si lumina cerului, nu doar a cometei. Binoclul este foarte bun in acest moment, tine un contrast bun intre cometa si cer, iar campul vizual mare, permite vizualizarea in intregime a cometei.
Tin minte acum cativa ani, de la Lisa, ca am incercat observarea unei comete de mag. 9(deci o tinta foarte usoara de pe un cer negru, not this time), dar care era foarte difuza( DC=1/2), culmea, din 3 instrumente folosite, cea mai buna observatie am facut-o prin dobsonul lui Tavi, de 125mm(sper ca tin minte bine dimesiunea), prin 200mm abia o identificam fiindca aveam un fundal inecat in lumina colectata de apertura mare, in 100mm fundaul era mai negru, dar nici cometa nu o vedeam cum trebuie, in schimb prin 125 fundalul era relativ negru si colectam si suficienta lumina de la cometa incat sa o vad destul de clar. La comete nu totul tine de dimesiune, ci de cum reusim sa adaptam aceea dimesiune la "fitele" cometei. Suna cunoscut nu? :lol: