-----------------------------------
iulian90
07 Dec 2018 13:34


-----------------------------------
Aseara am mai observat cometa 46P/ Wirtanen cu telescopul de 114/900mm , la 22x si la 45x si se vede mult mai bine decat acum cateva zile, fiind mai sus pe cer si mai luminoasa. Se observa chiar si in cautatorul 13x50 al telescopului. Prima oara cand am observat cometa, pe 1 decembrie, cometa se vedea prea jos fsata de orizont, spre sud si in zona aceea la mine poluarea luminoasa este mare. 

Aseara cometa se vedea foarte aproape de steaua Azha/Eta Eridani, destul de sus, in zona unde cerul nu este asa de poluat ,cum este aproape de orizont spre sud. Observand cometa mai mult timp ,la intervale de 15-20 min. de mai multe ori, am remarcat si miscarea sa fata de steaua Azha.

La 22x, cu ocularul Celestron Nexstar de 40mm ,la cometa 46P se observa bine capul cu nucleul care se vedea ca un "sambure" in centru. Am pus si filtrul UHC si la cometa se vedea nucleul mai slab luminos insa componenta difuza din jurul nucleului parca se vedea mai bine si mai extinsa decat fara filtrul UHC. La 45x, cu ocularul RK 20mm, acelasi lucru cu filtru UHC si fara, doar ca cometa se veda putin mai bine decat la 22x in ambele cazuri. 

Am facut si vreo 12 poze la cometa, cu aparatul foto Panasonic DMC-FZ 7, poze ce le-am stackat impreuna cu 6 cadre dark si 6 cadre bias/offset in programul Deep Sky Stacker. 
Rezultatul mi-a iesit relativ bine insa mai zgomotos decat cadrele brute, desi ar trebui sa fie invers, caci am facut si cadre dark si bias si le-am folosit la stacking in speranta ca va mai reduce din zgomotul de imagine. Ori Deep Sky Stacker nu stie sa lucreze bine cu imaginile in format TIFF pe care le face aparatul foto Panasonic, ori aparatul foto este "varza" ,facand pozele prea zgomotoase ca sa le poata prelucra cum trebuie programul DSS. Sau si una si alta. :lol: 
Oricum la anul imi voi cumpara un aparat DSLR Canon 1000D, pana atunci ma voi "antrena" cu aparatul asta.