-----------------------------------
iulian90
23 Oct 2018 16:43


-----------------------------------
Salut tuturor. 
Ieri i-am construit telescopului reflector de 114/900mm o noua montura Dobson, mult mai usoara si mai frumoasa decat vechea montura. Montura noua am construit-o mai mult din cauza ca vechea montura cantarea mult, vreo 10 kg, care cu tot cu tubul optic care cantareste 4 kg, totaliza 14 kg si era greu de carat, imi "rupeam spatele" cu caratul intregului ansamblu cand afara cand inauntru. Singura alternativa era sa car pe rand tubul si montura, adica sa fac doua drumuri, ceea ce iarasi nu era prea convenabil.

Noua montura am construit-o din panouri din lemn masiv, in care am practicat decupaje pentru reducerea greutatii, astfel ca montura cantareste numai 4,6 kg si tot ansamblul cantareste acum numai 8,6 kg, fiind mai usor de carat. 
Daca fac rost de un rucsac sau geanta in care sa car tubul optic, montura o pot duce intr-o mana , poate o sa incep sa ma duc in locuri cu cer negru ,in afara orasului sa fac observatii la obiecte DSO cu telescopul de 114mm. :)

Montura veche avea avantajul cu reglajele fine dar era prea grea, asa ca am renuntat la ea. Am luat placa de sol cu picioarele de la ea, precum si discul de la mecanismul pe altitudine si le-am folosit la montura noua. Acum sta partial demontata, poate intr-un viitor apropiat mai iau niste panouri de lemn si o sa o refac.

La noua montura am revenit la lagaruirea pe azimut cu disc de pick-up si pucuri de teflon si pe altitudine, cu 4 mici bucati de teflon fixate pe furca monturii si pe tubul optic cu doua urechi din capace din pvc de 110mm pentru instalatii de canalizare.

Pe altitudine se comporta bine, merge fin, doar ca aluneca prea usor, astfel ca in preajma pozitiilor extreme ale tubului optic, adica cand tubul e aproape vertical sau orizontal, tinde sa cada in nas sau pe spate, din pricina dezechilibrului creat de cautatorul cam greoi si asezat in afara axei tubului optic. Am pus un magnet pe capatul tubului dinspre oglinda primara pentru echilibru.

Pe azimut merge cam greu la miscari fine, probabil din cauza pucurilor de teflon cam mari in diametru, o sa incerc sa pun altele mai mici sa vad daca merge mai usor.