-----------------------------------
zoth
21 Oct 2018 13:22


-----------------------------------
Pe cat de maleabil mi se pare un sistem multilentila pentru corectia diverselor aberatii optice pe atat de restrictiv imi pare in ce priveste corectia cromatismului cand nu este permisa decat folosirea a doua sorturi de sticla. Si totusi ar trebui sa se poata ... cel putin asa pretind artizanii apolarului.
Recent mi-am dat seama ca aceasta formula optica seamana foarte mult cu sistemul propus de Joseph Bietry care prevede conditionari identice. Am pus in proiect si a iesit ceva destul de asemanator.
Diferentele fata de schema Duplov ar fi:

- foloseste o singura lentila frontala (identic cu apolarul)
- foloseste doar doua sorturi de sticla (iarasi identic cu apolarul). Am folosit in proiect un flint obisnuit cu Titan (STih3) si o singura lentila din crown cu dispersie ceva mai mica (SFpl51)
- lungimea fizica a sistemului mult mai aproape de focala sistemului fata de Duplov

PS. Lentila frontala poate fi modelata biconvexa ca in cazul apolarului iar celelalte grupuri optice pot primi lentile suplimentare (cu pastrarea conditionarii folosirii a doua sorturi) pentru a ajunge la identitate cu apolarul.

Mai jos proiectul unui sistem Bietry cu deschiderea de 150mm, focala 988mm (f/6,6) si lungimea fizica de 1280mm.