-----------------------------------
Sorin Sfartz
19 Oct 2018 00:13

Adaptor pentru SkySafari
-----------------------------------
Cei care doresc sa foloseasca pentru controlul monturii programul SkySafari, instalat pe telefon/tableta,  sunt obligati sa isi cumpere un adaptor wifi sau bluetooth care de regula sunt destul de scumpe.

M-am gandit la cateva variante mai ieftine si nu foarte dificil de realizat. Toate variantele au fost testate pe montura CGEM si au functionat ok. In principiu ar trebui sa functioneze si la alte monturi. Conexiunea la montura sa face via portul serial RS232 care este disponibil la montura CGEM la capatul telecomenzii. Multe monturi "goto" dispun de un astfel de port.  Pentru conexiunea la acest port este necesar un adaptor TTL/RS232 care se gaseste la pretul de 3-4eur (poate si mai ieftin prin China). Eu am folosit adaptoare bazate pe chipul MAX3232 si au functionat foarte bine. CGEM are si un port auxiliar care este identic cu cel in care se introduce telecomanda, insa acest gen de port este un port serial TTL prin care se comunica cu un alt tip de protocol, decat acelea folosite de programele de planetariu. Folosirea unui astfel de port ar elimina nevoia adaptorului RS232, insa in acest caz ar trebui scris un software care sa replice exact ceea ce face telecomanda.

Adaptoarele RS232/TTL pe care le-am folosit aveau toate port serial cu 9 pini tip mama. Cablul de la montura are si el tot o mufa db9 mama deoarece este gandit sa fie conectat la un port serial de la pc, care de obicei este tata. Eu nu am gasit adaptor rs232/ttl tata, astfel ca in teste am pus niste fire de conexiune intre mufe. Conexiunea se poate face mai elegant cu 2 mufe db9 de tip tata cu firele conectate corect. Pinul 5 (Gnd) al adaptorului  trebuie conectat la pinul 5 al monturii. Pinul 2 al adaptorului trebuie conectat la pinul 3 al monturii si pinul 3 al adaptorului  la pinul 2 al monturii. 
In partea TTL,  adaptorul se conecteaza la un microcontroler care la randul sau este conectat la un adaptor wireless (bluetooth sau wifi).

In prima varianta am folosit o placuta arduino nano (o clona chinezeasca care costa pe aliexpress cca 2usd). Aceasta are conectati pinii 8 si 9 la pinii Tx si respective Rx ai modulului Bluetooth HC-05. Modulul bluetooth HC-05 costa pe la noi cca 30 lei insa pe aliexpress se gasesc cu 2.5-3usd.
Placa arduino nano are de asemenea pinii 10 si 11 conectati la pinii Tx si Rx ai modulului RS232. Uneori aceste module RS232 au logica inversata astfel ca in acest caz se conecteaza Rx la Rx si Tx la Tx. Pinii Rx, Tx ai modulului HC-05 functioneaza la 3.3V, astfel ca pinul Rx al lui HC-05 trebuie protejat, deoarece pinul Tx al lui arduino nano are 1logic = 5V. Pt aceasta am pus 2 rezistente intr-un divizor rezistiv, pt ca la iesirea arduino sa avem 3.3V. Pinul Rx al lui nano interpreteaza fara probleme 3.3V de la HC-05 ca 1 logic. In fine problema finala e alimentarea. O varianta simpla ar fi conectarea placii nano direct la pinul Vin cu +12V si folosirea iesirii de 5V pt a alimenta atat modulul HC-05 cat si adaptorul RS232. O placa autentica ar putea merge asa, insa clonele nano testate de mine au un regulator de tensiune foarte prost care se arde foarte repede. Astfel ca am adaugat un regulator LM7805 care alimenteaza toate placile cu 5V. Aceste regulatoare costa de regula maxim 1euro. 

Am atasat o poza cu conexiunile si o poza cu montajul de test. Realizarea acestuia mi-a luat vreo 15 minute si m-a costat: adaptor RS232 3 euro + modul HC-05 30 lei (in china se gasesc mult mai ieftin) + clona arduino nano 1.5euro + LM7805 0.5 euro = cca 12 euro.
Cea mai laborioasa parte a fost scrierea softului care functioneaza ca un bridge intre HC-05 si adaptorul RS232.