-----------------------------------
cspopescu
06 Oct 2018 00:10


-----------------------------------
Acum ceva timp am pus si eu velur pe newtonianul meu de 8" f/5, nu am rezistat tentatiei..

Am mers pe varianta unei singure bucati de velur in tubul optic. E nevoie de putina atentie la aplicare, un calcul exact al suprafetei de velur necesare si inca 2 maini care sa te ajute cu manevrarea tubului. Pleci cu velurul de pe cusatura tubului si imbini exact pe cusatura. Nu ti-as recomanda sa mergi pe varianta mai multor bucati de velur, e contraproductiv - mai bine il lasi asa cum e.

Pe al meu l-am demontat complet, focuser, spider, precum si gulerele de rigidizare din capetele tubului (am facut preventiv semne cu marker-ul pe inelele din capetele tubului - chinezu are multa imaginatie si daca le invarti in alta pozitie s-ar putea sa ai surprize cand le remontezi).

E un pic de munca de ginecolog cand aplici velurul (mai ales in cazul tau ca e tubul mai ingust) si e posibil sa ai nevoie de inca un ajutor.  Dupa ce aplici toata coala de velur e simplu sa faci decuparile pt. focuser si suruburi.  

Partea mobila a focuser-ului am acoperit-o pe dinafara cu velur ca sa nu apara reflexii de lumina in interiorul OTA. In functie de lungimea trenuletului optic se pot ivi situatii in care focuserul se afla in interiorul tubului aprox 2-3 cm. I-am lasat neacoperite doar portiunile inguste de rulare si ghidaj. 

Secundara am lasat-o in pace cu velurul...

Focuserul si spiderul nu au de ce sa-ti dea batai de cap. Teoretic inafara de o recolimare, daca lucrezi atent, nu vor fi probleme.

Bafta!