-----------------------------------
FlorinC
16 Sep 2018 14:13

Stele Carbon - Observatii, discutii, foto
-----------------------------------
Pentru ca aseara au fost conditii relativ bune, cu cer senin in prima parte as serii si abia apoi au inceput sa treaca norii... Mi-am scos din timp jucariile sa se aclimatizeze si am prins cam o ora jumate de observatii.
Instrument folosit, C8 + NEQ5 + Goto.
Mi-am zis sa continui la inceput cu Stelele Carbon si am avut si cateva reusite si cateva nereusite...
Reusite:
S Cep - m. 7.4, 12.9 (7.82), Clasa: C7 (N8e). Foarte frumoasa. Cel mai bine am vazut-o cu ocularul de 10mm Vixen Plossl (203x). Am stat sa o admir vreo 10 minute...

RX Peg - m. 7.7, 9.5 (8.23), Clasa: C4 (N3). Mi s-a parut mult mai spre portocaliu decat spre rosu...Se vede ca este altfel decat celelalte stele din jur, dar nu iti sare efectiv in ochi. Cel mai bine cu 25mm TV Plossl + TV 2x Barlow (162x).

RZ Peg - m. 7.6, 13.6 (9.25, 12.40), Clasa: C9 (Ne)...Sistem binar cu principala Stea carbon...interesant. N-am observat decat A-ul (n-am stiut aseara ca e dubla si oricum la magnitudine de 12.40...foarte dificil de observat B-ul...daca nu imposibil cu C8-ul meu...poate cu dob-ul de 8"...poate...). Bate tot spre portocaliu, ori o fi din cauza magnitudinii mici care te pacaleste??? Cu 25mm TV Plossl...Oricum, frumosasa steluta.

Fara rezultat am incercat la:
W Cas - o noua obsesie ??? SU And, UY And.
Am trecut apoi la duble...