-----------------------------------
tudor
29 Aug 2018 19:34


-----------------------------------
Pai ma gandesc ca la fel ca la observatiile de peste uscat apare fenomenul de miraj in functie de temperatura si atmosfera; Dar la observatiile peste intinderi mari de ape ma gandesc ca la acest miraj are o contributie in plus si umiditatea crescuta de deasupra nivelului apei. 
Nu stiu sa calculez exact care e diferenta data de curbura Pamantului dar intradevar cladirile ce incep cam de la nivelul marii  par ca ies direct din apa vazute de la distante asa mari. Si totusi pare asa datorita mirajului si limitarii rezolutiei; ca doar nu ne asteptam sa vedem un soclu inalt de 2m foarte bine conturat care iese din mare. Deci totusi nu cred sa fie o diferenta asa mare. Tinand cont de diametrul Pamantului, cei 35km sau 70km sunt ca un punct in raport cu suprafata sferica enorma a Pamantului.
Cat despre efectul 3D, desigur ca la asemenea distante se pierde, pt ca raportul dintre 1 distanta intre obiective si 2 distanta intre observator si tinta este enorm. Dar nu stiam ca exista binocluri cu distanta intre centrul obiectivelor de 65cm... cred binoclurile astea au aplicatii militare