-----------------------------------
saiph
24 Aug 2018 16:06


-----------------------------------
Wow! Super imagini! Cum ai scapat de glare-ul de la Marte? Eu in telescop nu scap de el.

Hehe :)  Multumesc. Am.. presarat praf de photoshop peste el.

Pai, in primul rand, am incercat sa-l scot din "fiertura de raci" - asa-i zic la atmosfera turbulenta de la orizont - cu un corector de dispersie atmosferica home-made (facut acum vreo 3 ani cu ajutor din partea colegului nostru Tavi.F si a unui strungar priceput), apoi l-am dres in post-procesare. 

Cu ADC-ul scapi de culorile imprastiate aiurea de atmosfera noastra, dar chiar si-asa, Marte arata ca dupa o baie cu sampon de caise :D nu stiu cum o fi aia, dar o sa pun poza cu stiva initiala din Registax, si-i pui tu ce nume-ti vine primu-n minte. Am sa pun si o poza facuta fara ADC, asa, doar de dragul comparatiei - chiar functioneaza corectorul, e greu de exprimat in cuvinte ce simti cand vezi ca planeta incepe sa arate a planeta in ocular si nu ca un ghemotoc de culori aruncate cu spaclul de un artist plastic in criza de inspiratie..

Asaaa... Apoi in PS am clonat de vreo 2-3 ori layerul cu Martele din stiva initiala, am setat blending mode pe soft light, screen si multiply (cu diverse opacitati, dupa gust), pana i-a taiat glareul suficient cat sa pot lucra cu imaginea. Nici prea mult nu l-am taiat din prima, ca nu mai aveam loc dup-aia cu sharpen-ul (cu High Pass filter si Blending pe Soft Light, sau cel mult Smart Sharp multilayer diferential pe Darken si Lighten pt shadows si highlights, nu prea mai merg cu Unsharp Mask, ca scoate urat halouri din-alea) si apoi o curba pe histograma. 
Ar fi trebuit sa-i mai dau cu niste pudra de talc pe calota si caneala pe relief, dar am zis sa n-o fac chiar de instagram :lol: desi merita, la cat de urata era..

L.E.:  am pus si pozele brute - cu si fara ADC

Legat de ce ziceai pe alt topic, ca nu ai reusit sa vezi M33 din Bucuresti cu 8x40 - ei bine, nu ma mira, ca nici eu nu reuseam sa fac asta, nici cu 7x40, nici cu 8x45, nici chiar cu 15x70. Abia in telescop aparea asa, ca o meduza fantomatica translucida :) are luminozitatea superficiala prea mica pt cerul de oras. Nici de-aici n-am reusit sa o vad, am sa mai incerc in toamna asta; desi cerul ajunge uneori si pe la +4.8 -- +5 m.v.l. (sau cu un acronim care seamana cu un nume arabesc - NELM@Z - naked eye limit magnitude at Zenith), cel mai frecvent e pe la +4.5; in Bucuresti, ultima mea amintire este cu niste stele de +4 care se chinuiau sa se vada, intr-o pasa buna a cerului, nemanjit de Luna.