-----------------------------------
Herr_Alien
21 Aug 2018 21:38


-----------------------------------
tot nu inteleg  pe forum de astronomie se bat campii atat de mult pe aceste instrumente moideste numite binoclu  fabricate pt intrebuintare de zi terestra . ce puteti sa vedeti la 10x hai 20 . ???  nici un roi globular cu stele distincte abea roiuri deschise . galaxii ioc abea se vede o pacla slaba ca ar fi galaxia . la planete total inutil binoclu la luna foarte modest se vede ceva mai bine decat cu ochiul liber . la poze nefolositor .  Am binocluri  de toate felurile  de la 10 ani  adica peste 40 de ani am avut in mana . si am urcat adesea si la 2000 m alt

Intr-adevar, toate obiectele de mai sus cer grosisment semnificativ mai mare decat cel oferit de binocluri. Binoclurile sunt un "one trick poney': observatii de camp larg. Astea lipsesc in postul citat. John Bortle le foloseste pentru a estima straluciri de stele variabile. Toate variabilele mai stralucitoare de m=8 au stele de comparatie plasate pe la 2-5 grade departare. O situatie frecventa, unde instrumentul ideal trebuie sa aiba un camp de 4-7 grade, si o putere de patrundere pana la m=9.

Si desi exista si apo-uri cu focala scurta, si oculare cu afov mare, o alternativa cat se poate de valida este un binoclu.

Corect, majoritatea binoclurilor sunt folosite pentru a familiariza observatorul cu locatia diverselor DSO. Si clar, nu putem vorbi de detalii.

Folosit cum trebuie insa, un binoclu este un instrument cat se poate de valoros, cu ajutorul caruia se pot colecta date.

O intrebare, daca nu-i bai: dvs. la ce folositi binoclurile pe care le aveti? Ma refer aici la observatii astronomice.