-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Aug 2018 20:34


-----------------------------------
In seara zilei  de 18 August , Sambata ,am facut observatii cu luneta 45x300mm la 12x / Plossl 25mm si 60x / ortoscopic Vixen 5mm :
-Saturn cu discul vizibil dar fara detalii, inelul ''monobloc'' si nu s-a vazut satelitul Saturn
-Jupiter ,aflat deja foarte jos s-a vazut ca un disc ''confuz si difuz'' ,fara benzi si nu s-au vazut satelitii galileeni
-Marte doar un globulet roz-caramiziu, fara detalii
-M27 s-a vazut destul de slab luminos , un dreptunghi cetos incadrat de stelute ... superb
-M57 ,minuscul dar in mod clar un  disc fumuriu
-''Coathanger'' Cr 399 , un asterism grandios in orice instrument
-Gamma din Delfinul rezolvat foarte frumos ,ambele stele de culoare galbena dar de nuante diferite
-''Alya'' / Theta din Sarpele ,rezolvata intr-o dubla margea sidefiu-argintie 
-roiul deschis NGC 6633 este foarte aratos chiar si in aceasta luneta mica
-roiul IC 4756 l-am gasit si vazut doar pentru ca stiam unde este si ce trebuie sa vad.Este un roi format din stele foarte slabe pentru aceasta luneta, vizibile totusi cu vederea periferica.

Aseara , Marti , 20 August am facut observatii cu ceea ce amatorii de limba engleza numesc ''frankenscope'' , adica o luneta alcatuita din componente provenind de la mai multe  instrumente.
Obiectivul provine de la o luneta Swift 818 de 60x500mm , tubul de la o luneta de tir , focuserul este obisnuita ''chestia''  plasticoasa din China.
Toate asamblate prin intermediul unor bucse filetate ''la tema''.

Observatii :

-roiul deschis M11 
-roiul sferic M2
-roiul sferic M15
-NGC 6633
-steaua dubla Almach, superb rezolvata cu principala aurie si companionul albastru palid
-galaxia M31 cu galaxia satelit M32 vizibila imediat ,fara efort
-galaxia satelit M110 a fost o premiera pentru mine ,fiind prima data in care am vazut acest obiect cu o luneta de 60mm
-roiul sferic M71 ,usor de gasit langa un asterism in forma de ''Y''
-roiul sferic M56 din Lyra a fost mai greu de vazut dar , dupa ce mi-am acordat suficient ''timp de integrare'', s-a vazut ''ghinisor'' si acest roi
-M27 este un obiect deja spectaculos in luneta de 60mm.


Aceste doua sesiuni recente de observatii cu mini-telescoape au reconfirmat ca daca le gasim , orice telescop iti poate arata multe obiecte ale cerului profund.
Mark Allison , autorul cartii ''Star Clusters and How to Observe Them'' spunea :''...I once heard a deep- sky observer say there is no substitute for aperture.
Personally ,I think there is no substitute for hours spent at the eyepiece...''

Mircea