-----------------------------------
Alex Gaina
29 Aug 2007 15:38

INTREBARE: ECLIPSE si VREMEA
-----------------------------------
Ma intereseaza, dacă există cercetări în ceea ce privește corelația eventuală între vreme și intrarea Lunii în conul de umbră a Pământului, adică eclipsele de Lună?

 Evident am în vedere efectul gravitației asupra măscării maselor de aer. Să ne amintim de faptul că alinierea celor trei corpuri (Soare- Pămînt- Lună) înseamnă a) în cazul eclipselor de soare  amplificarea efectelor mareice  b) în cazul eclipselor  de Lună - reducerea efectului mareic al Lunii. 

În ceea ce privește ziua de 28 august, ziua eclipsei de Lună peste America, la Chișinău a fost de dimineață vreme frumoasă cu soare și puțin vânt; spre deosebire de câteva zile precedente, când temperatura maximă a scăzut de la 41C (23 august),  ploi în seara zilei de 26 august, 27C cu vânt (la 27 august), dimineața zilei de 28 august soare și puțin vânt- iar după masă -  22C  vânt și ploaie (la 28 august).  


Seara 28 august am putut să văd Luna doar în intervale mici de timp  la UT 19:41 (spre SSE); Nor 100% spre West, mișcare de nori de altitudine mare spre SE cu viteza de 2-3 grade/min până în miezul nopții. 

La UT 21:15 - 21:30 halo dublu în jurul Lunii de 2,5 și 4 grade, respectiv,  cu descompunere destul de completă a luminii albe,  datorită norilor Cirus.

La UT 22:16 Luna era la câteva grade Est de Zenit,  iar la UT22:45 - la 3-4 grade West de Zenit. Cu alte cuvinte, nu am reușit să stabilesc exact momentul de Zenit al  Lunii, din cauza norilor.



Apropo, relativ la Halourile Lunare, vedeți

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1312. 

Efectul Halo,  sau nimb este cât se poate de simplu.  Poate fi observat în jurul lămpilor de pe stâlpii înalți de 10-13 m pe stradă, doar că în acest caz este cauzat de refracția luminii în sticla lămpilor.  Și în acest caz se pot observa halouri duble.  Vă rog să faceți excepție de la cearta cu Dragon, care nu mai este deloc valabilă. 

Pe la UT 23:00 am observat al doilea halo în jurul Lunii;


Deci,  întrebarea mea este, dacă există vre-o corelație certă între  Eclipse în general (de Lună, în particular) și vreme? Aș vrea vre-o referință.