-----------------------------------
milanpicard
09 Aug 2018 16:24


-----------------------------------
Fain, Iulian, am inceput sa disper ca nu intereseaza pe nimeni novele. Da, e o greseala. Daca vezi la light curve generator, poti sa vezi ca trec cam 50 de zile intre eruptii, give or take. Acum a erupt mai repede. O eruptie tine cam o saptamana, dar de ex. cea mai recenta a tinut doar 4 zile, si au fost si eruptii de 10 zile. Atat de repede creste cand erupe ca se recomanda mai multe observatii intr-o noapte cand incepe sa creasca. Amu fiss, eu observ o data pe noapte si gata. :) Am observat si eu acum doua zile si a ajuns la 8.4. Cam atat, mai mare nu se face. Peste cateva zile va merge inapoi la 12mag. 

Maieste o nova despre care acum am aflat, NOVA Sgr 2015 B sau V5668 Sgr, care in 2015 a avut magnitudine de 4, se vedea cu ochiul liber! Dar un expert in nove mi-a scris ca si acum se vede in 8dob, la 12 mag. Ma voi uita in seara asta! Daca va intere, puteti genera chart pe aavso, sau va pot posta si eu aici ce mi-am facut eu. La 12 mag e tot activa, pt. ca de obicei e sub 14 mag. 

Si felicitari pt. observatiile de dinainte, fain ca te-ai obisnuit cu filtrele si iti plac!