-----------------------------------
Dan Popescu
09 Aug 2018 16:11

Re: Recomandare oculre si filtre Celestron NexStar 127SLT
-----------------------------------
ne putem orienta catre oculare cu design/constructie un pic mai avansate decat clasicele Kellner, Plossl, Ortho - doar daca nu cumva le folosim pe acestea dar cu focale acceptabile dpdv al eye-relief-ului (minim 15-12mm) si ne ajutam de un Barlow (care mentine eye-relieful nativ al ocularului pe care-l punem in el).

Ocularele pe care le folosesc eu cu acest tip de instrument sunt aproape majoritatea Plossl, au focale intre 32mm si 7mm, si mai folosesc uneori un Barlow Meade Shorty 2x (de fapt factorul lui real e 1.8x) pt planete. 

Filtrul lunar e un accesoriu util,  Pt planete insa, rezultate mai bune poti obtine cu niste filtre colorate (pt fiecare planeta merge mai bine alta culoare pt a pune in evidenta detalii specifice), sau chiar cu un polarizor variabil.

Multumesc de ajutor.
Trag urmatoarele concluzii:
1. nu ar trebui sa cumpar un ocular mai scurt de 7 mm, 
2. ar trebui sa cumpar o lentila Barlow (am inteles ca reduce lumina ,dar  nu stiu cu ce procent).
3. filtre colorate pentru planete sau un polarizator variabil

Nu am retinut daca filtrul lunar trebuie sa fie ceva anume ca am vazut unele verzi ,altele gri cum e cel din linkul meu de mai sus.
De asemenea spui ca se pot folosi oculare mai bune constructiv decat Kellner, Plossl, sau Ortho daca acestea nu au eye-relieful de minim 15-12 mm. 
Pentru cele de mai sus imi poti face recomandari?
Merci