-----------------------------------
iulian90
09 Aug 2018 13:53


-----------------------------------
Aseara am avut parte de un cer foarte curat si negru , clasa 5 pe scara Bortle, dar se apropia mai mult de clasa 4 Bortle. :D  Vedeam cu ochiul liber stele de magnitudinea 6, fara prea mare dificultate, prin constelatia Cygnus,care era aproape de zenit. :) Ieri dimineata am observat pe site-ul sat24.com , pe imaginile din satelit cum acel praf din troposfera inferioara (ce facea harta tarii sa para mai albicioasa) de deasupra Romaniei incepea sa fie impins spre vest de o masa de aer curat dinspre Marea Neagra si am vazut si cand am iesit afara ca cerul era mult mai curat, albastru ,chiar si in directia Soarelui si am banuit ca o sa fie foarte fain seara ,daca se mentinea asa cerul si asa a fost, am avut noroc. :)

Am observat cu telescopul de 114mm si ocularele de 40mm (22,5x) si de 20mm (45x) si filtrul UHC nebuloasele de prin Sagetatorul; 
M 8 Lagoon nebula se vedea mult mai bine decat oricand , am ramas uimit ce fain se vedea, in afara de zona luminoasa de langa steaua 9 Sagitarii, se mai observa si o zona mai putin luminoasa ce inconjura roiul deschis alaturat NGC 6530 iar intre ele o zona usor mai intunecata, ca o dara, cam intre steaua 9 Sgr si roiul NGC 6530. Foarte cool. :D
Mai la nord-vest si nebuloasa Trifid M 20 se contura mai bine in jurul stelei duble HIP 88333, avand forma circulara. :)
Nu mai zic; nebuloasa Swan/Omega M 17 se vedea chiar foarte bine prin filtrul UHC pe ambele oculare de 40mm si de 20mm. Se observa bine forma de lebada, sau de "L" in oglinda. :)
Chiar si M 16 Eagle nebula se vedea mai bine, mai mult la 22,5 x prin ocularul de 40mm si filtrul UHC. Se vedea ca o nebulozitate slaba ce inconjura roiul deschis asociat. :)
Apoi am trecut si pe la nebuloasa Veil din Cygnus. Am observat relativ usor partile NGC 6992 si NGC 6995 cu ceva detalii grosiere, difuze,de genul, zone mai lumionase alternate cu zone mai intunecate. Si partea NGC 6960 de langa steaua 52 Cygni se vedea mai extinsa spre nord fata de zilele trecute. Dar Pickering Triangle ramanea aproape invizibila pentru telescopul de 114mm,abia am dibuit ceva, asa de slab luminoasa ce se vedea. 
Nu acelasi lucru pot spune de nebuloasa NGC 7000 North America, la care care nu am avut probleme in a detecta-o, ba chiar am observat si o zona mai intunecata in forma de arc de cerc in dreptul unui asterism de stele in forma de L intors, intre stelele 57 Cyg si Xi Cyg. :) 
Si nebuloasa NGC 281 Pacman din Cassiopeia se observa mai bine aseara decat zilele trecute, ca o zona difuza de forma ovala, in jurul unei stele de mag. 8,3 pe nume HIP 4121, care este si dubla.
Am mai observat si nebuloasa asociata cu roiul deschis NGC 7380 din Cepheus. Se observa ceva mai greu decat nebuloasele M 16 Eagle ori M 20 Trifid din Sagetatorul sau NGC 218 Pacman din Cassiopeia, dar se vedea in telelscopul de 114mm cu filtrul UHC , mai mult la 22,5 x cu ocularul de 40mm. Fara filtru ,nebuloasa era invizibila, numai roiul se observa.
Dupa miezul noptii am observat si nebuloasa extragalactica NGC 604 din galaxia M 33. Aici am observat ca  filtrul UHC, intocmai ca si la comete, ajuta mai mai putin decat la nebuloasele din galaxia noastra, se vedea putin mai bine prin filtrul UHC,decat fara filtru,dar parca si mai mica. Ramane de vazut in continuare, poate in seara asta ,daca cerul va ramane asa, ca aseara. :)
La sfarsitul observatiilor am incercat sa observ si  nebuloasa planetara Helix NGC 7293 din Aquarius, parca se vedea ceva, foarte slab pe fondul destul de luminos al cerului dinspre sud-est ,dar nu sunt sigur inca, mai trebuie incercat , poate si in seara sata, dar mai ales in toamna ,cand va fi mai sus nebuloasa Helix.:)
Am observat multe si cu binoclul Bresser Hunter 10x50, detalii puteti gasi in topicul [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=179642#179642url]Observatii cu binoclul.
In mare, sesiunea de aseara a fost una speciala, deosebita, datorita cerului foarte curat, mi-a placut mult, va ramane o amintire frumoasa. :D