-----------------------------------
iulian90
03 Aug 2018 18:47


-----------------------------------
Aseara am iesit la observatii vizuale, cu telescopul reflector de 114mm si ocularele de 40mm, 20mm si 9mm. Am mai lasat deoparte astrofotografia la planete si alte chestii. Mi-era dor de o sesiune intreaga de observatii numai vizuale si bine am facut. :)

Cerul era senin dar nu era chiar curat, pe scara Bortle se apropia mai mult de 6, abia se observa catre zenit stelele de magnitudinea 5,5 cu ochiul liber. Cerul aici este de multe ori pe scara Bortle 5, dar atunci cand este curat limpede,cerul la mine se apropie de scara Bortle 4,mai ales spre vest. 
Seeing-ul era si el mediocru, cam 5/10 pe scara Pickering. :)

Am inceput cu observatiile pe la ora 22, evitand intervalul orar 20-22h, pe lumina crepusculara, cand ies cei mai multi tantari ,care sunt nesuferiti, uneori feroce.In serile trecute, cand faceam capturi video la planete,in intervalul de timp amintit mai sus, tanatarii ma atacau precum un roi de albine. :lol:

Am incercat sa observ nebuloasa Veil si nebuloasa North America, dar acestea abia se zareau in telescop, foarte greu,numai prin ocularul de 40mm si filtrul UHC, pe cerul mediocru de aseara. 
Am decis atunci sa trec la ceva mai usor vizibil; roiurile deschise, mai ales prin constelatiile Cygnus,Cepheus si Cassiopeia. Pana la urma am inceput sa caut roiuri deschise in constelatiile Cygnus si Cepheus si am gasit vreo 8 roiuri noi, acestea fiind urmatoarele:

Berk 94 din Cepheus, la sud-est de steaua Epsilon Cep. Are 2 stele de mag. 9,5-10 si cateva stele de mag. 11-12 inconjurand cele doua stele. Este mic si compact.

NGC 6871 din Cygnus, cam la jumatatea distantei dintre stelele Eta Cygni si 29 Cygni. Este mare si intins,usor vizibil ,chiar si in cautator, avand o stea mai stralucitoare ,de mag. 6 ,vreo 4 stele de mag. 7 si  3 stele de mag. 9-10.

NGC 6883 ,tot in Cygnus, in apropiere de precedentul, putin mai la est de acesta. Cam la fel de mare si intins ca celalalt, dar avand stele mai numeroase si slabe. Are o stea de mag. 7, doua stele de mag. 9 si vreo 10-12 stele de mag. 11-12. Este frumos si interesant,dar relativ dificil de vazut prin telescopul de 114mm.

NGC 7039 , din Cygnus, dar mult mai la nord, mai la nord-est de steaua Xi Cygni si de nebuloasa North America. Este relativ maricel, avand intre 10 si 15 stele de mag. 11-12. Este dificil, se vede cam la 100x prin telescopul de 114mm, la grosismente mai mici sau prea mari, nu prea se vede roiul.

NGC 7082, in Cygnus, intre steaua 71 Cygni si roiul deschis M 39. Este mare si relativ imprastiat, avand o stea de mag. 7,5, o alta stea de mag. 8,5, trei stele de mag. 9, doua stele de mag. 10 si 6-8 stele de mag. 11. Este putin cam dificil de vazut (de deslusit mai bine zis,caci este destul de imprastiat) cu telescopul de 114, dar nu pune probleme prea mari.

NGC 7063, in Cygnus, langa steaua 69 Cygni. Este relativ mare si dispersat, fiind relativ usor de observat cu telescopul de 114mm,chiar de la puteri mici. Are o stea de mag. 8,5, 6 stele de mag. 9-9,5 si inca 6 stele de mag. 11.

NGC 7261, in Cepheus,intre stelele Delta si Epsilon Cephei. Destul de dificil de observat cu telescopul de 114mm, are o stea de mag. 10,5 si cateva stele foarte slabe,de mag. 12. Este mic dar putin dispersat.

NGC 7235, in Cepheus, langa steaua Epsilon Cephei. E cam greu de observat, avand o stea de mag. 9,5 si 6-8 stele de mag. 11-12. Este mic si relativ compact.

La miezul noptii am incheiat observatiile, rasarise si Luna, de lumina cerul spre est si ingreuna tot mai mult observatile de obiecte DSO.