-----------------------------------
tudor
19 Iun 2018 01:00


-----------------------------------
De pe plaja, culcat pe spate in nisip, am privit "nisipul" de stele din Calea Lactee. Singurul instrument folosit a fost binoclul Zeiss 10x42. Obiectul principal vizat a fost steaua dubla propusa de HerrAlien, k Herculis. Pt ca in camera de hotel am consultat harta,  reperarea "pe teren" a fost foarte simpla. La fel de simpla a fost si rezolvarea in sine a dublei in doua stele perfect despartite.  Chiar daca dubla "se misca" dupa bataile inimii, chiar si asa din miscare se puteau distinge clar doua stele distantate -una mai mare si una un pic mai mica. 
Un alt obiect incercat din curioziate a fost m57, pe care l-am incercat pt prima data mai cu interes sa-l vad printr-un binoclu, pt ca pana acum ma luam dupa parerea generala ca nu se vede prin binocluri mici! Dar spre surprinderea mea, nebuloasa am reusit s-o vad foarte usor ca o stea mai pufoasa!! Nu ma asteptam cu un binoclu 10x sa vad aceasta nebuloasa, fiind obisnuit sa folosesc pentru m57 puteri mai mari! Cerul era ok fata de spalaceala de la Bucuresti, dar Calea Lactee totusi nu era vizibila, inspre sud fiind prezenti si cativa nori de joasa altitudine.
Apoi am mai vazut rapid m92, m13, m27, turnul de racire, Andromeda, m22, m21, m20, m8, m24, m18, m17, m16. Deja vad ca aceste messiere din sagetator devin obiecte cercetate de mine cam de fiecare data cand ma uit cu binoclul pe cer. M-ai mentionez si faptul ca pe la ora 23:30 a trecut prin zona Helcules satelitul artificial identificat de mine ca fiind Cosmos 1844.