-----------------------------------
iulian90
13 Iun 2018 16:59


-----------------------------------
Aseară am făcut &#537;i eu observa&#539;ii cu binoclul Bresser Hunter 10x50, fixat pe montura tip pârghie, construită săptămâna aceasta. Montura se comportă bine, având mi&#537;cări fine pe ambele axe. Însă indiferent că binoclul e &#539;inut în mână,sau este fixat pe montură, observarea cerului aproape de zenit este nasoala, se lasă cu dureri ale gâtului după scurtă vreme de observat.
Am observat mai întâi câteva stele duble,mai largi spa&#539;iate, acestea fiind: Zeta Lyrae,care se vedea cu componentele apropiate între ele, Nu Draconis care se vedea mai larg spa&#539;iată &#537;i Albireo din Cygnus,la care componenta B se vedea foarte aproape de steaua principala. Apoi &#537;i câteva obiecte DSO, roiurile globulare M13 din Hercules, M5 din Serpens &#537;i M3 din Canes Venatici,care se vedeau bine, M10 &#537;i M12 din Ophiucus,care se vedeau greu in binoclul 10x50 &#537;i nebuloasa planetară M27 din Vulpecula,care se vedea &#537;i mai greu, numai cu vedere periferică.
Este interesant &#537;i observarea cerului cu binoclul, mai ales atunci când nu se merită să scot telescopul,pe vreme capricioasă. :)