-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Mai 2018 19:05


-----------------------------------
theogon

Observarea primului Sputnik este de o observatie de mare valoare, felicitari si multumiri pentru rememorarea si impartasirea ei.

Andi si ''nobody''

Da , aveti dreptate spunand ca eu ma refeream la Est asa cum il vad stand bine infipt in emisfera nordica a Terrei si privind Luna Plina aflata in preajma meridianului.
Daca as fi pe Luna , in emisfera nordica si as privi Pamantul Plin aflat la meridian, Estul ar fi tot in stanga.
Deci nu-i vorba de nici un fel de inversiuni (sau perversiuni)...
Vorbim despre o simpla translatie a sistemului de referinta , se invata la primul curs de Geometrie descriptiva sau de Mecanica teoretica.

Desi Estul astronautic nu ma prea intereseaza -  nu mai apuc eu sa-l folosesc la fata locului - am sa precizez in viitor  despre ce fel de Est vorbesc,ca sa evitam confuziile.

Sistemele de coordonate necesita o discutie dar rog respectuos sa fie continuata in alta parte, de pilda la ''Mecanica cereasca'' , nu la topicul VOL si nici la  ''Teme de observatii''.

Am intrebarile de mai jos: 

Aveti vreo sugestie  de ce Aristarchus se vede mai mare cu ochiul liber decat cu binoclul ?
Este posibil ca VOL , Aristarchus sa se vada contopit cu Herodot ?
Voi cum il vedeti ?

Mircea