-----------------------------------
Herr_Alien
22 Mai 2018 19:07


-----------------------------------
Primul contact cu un Carl Zeiss Jena 10x50 a fost un Dekarem al unui coleg de munca, in timpul unei excursii in Delta Dunarii. Impresia a fost un amestec de "am mai vazut genul asta de imagine!" si "ce mare e campul!". Rezolutia imaginii mi-a adus aminte de Tento-ul meu.

Subiectul review-ului este insa un Jenoptem 10x50, cu numarul serial 6597529. Comform paginii http://www.europa.com/~telscope/zeissbin.txt anul de fabricatie este 1987.
Campul vizual real este ceva mai mare de 7 grade: Mizar si Alkaid intrau amandoua in camp, si mai era un picut de loc in plus.

Rezolutia centrala este foarte buna; binoclul a separat usor zeta Lyrae si Albireo. Vorbind de Albireo, ea ramane separata in componente cam 60% din camp, dand un camp real cu claritate foarte buna de aproximativ 4 grade. Tento-ul dadea un rezultat similar: 70% dintr-un camp de 6 grade.

Puterea de patrundere este buna: am vazut M51 usor cu vederea periferica, dar si cu vederea directa - e drept, un pic mai dificil. Acelasi rezultat l-a oferit si Tento-ul. In campul UW Her am vazut cu ambele binocluri steaua de comparatie "90".

Pe timp de zi am observat ca binoclul are o distorsiune rectiliniara de tip perna, dar intr-un grad mai mic decat la Tento; din cauza asta, la panoramare apare o usoara senzatie de rolling globe, mai usor de sesizat daca in camp exista linii orizontale paralele. Tot pe timp de zi am remarcat ca aberatia cromatica este foarte bine controlata - apropape inexistenta. 

Spre deosebire de Tento, virarea de culoare spre galben este intr-adevar mai mica.

Singurele deosebiri sunt deci (in ordinea impactului) campul vizual mai mare, o virare mai discreta spre galben, si o usoara senzatie de 'rostogolire' a imaginii la panoramare. Ceea ce duce la o discutie legata de pret.

-- rant mode on :)  --
Pe Tento-ul meu (BPC5 10x50, constructie a corpului tip Zeiss), in stare foarte buna spre impecabila am dat 300 RON. Pentru un grad in plus pentru vederea periferica eu nu as da in plus mai mult de 150 RON; un pret cinstit pentru un Jenoptem 10x50 ar fi deci pe la 450 - 500 RON. In nici un caz 800, sau chiar 2000: exista binocluri rusesti care ofera aceeasi claritate si putere de patrundere, la o fractiune de pret. Diferenta, intre ce ma astept eu si ce e pe piata, nu mai tine de calitatile optice si mecanice, ci mai degraba de valoarea de colectie. Ceea ce e pacat, din punctul meu de vedere: unui binoclu nu ii sta bine asezat in vitrina, ci mai degraba pe nasul proprietarului.