-----------------------------------
saiph
13 Mai 2018 18:59

Re: Primul Telescop- rog sfaturi.
-----------------------------------

Am cunostinte minime, suntem chiar la inceput de drum eu si sotul meu.
Ca buget, ma gandeam undeva la 1500-1600 ron

Bine ai venit, Oana.

E important ca la inceput sa folosesti un instrument care sa nu dezamageasca, dar care sa fie capabil sa ofere cate ceva din fiecare sub-domeniu - Luna, Soare (cu filtru solar!), planete, deep-sky, stele duble etc. Evident, nu va excela neaparat la vreunul din capitole, mai ales in limita unui buget de cele mai multe ori limitat (nu ne "dau banii afara din casa" pe nici unul de pe-aici, cum e vorba aia :) deci stim ce-nseamna..), dar macar iti vei putea face o idee despre ce poti observa cu un instrument.

Acum, de care sa fie, cat de mare, de destept si de scump.. asta numai vazand si placand poti hotara, de regula iesind cu alti pasionati la stele si tragand cu ochiul, cerand parerile utilizatorilor.
Daca amandoi aveti cunostinte minime, e un start bun - va puteti incuraja / completa / antrena unul pe celalalt; sa ai cu cine impartasi pasiunea pt astronomie chiar in familie, e mare lucru :) stiu cativa amici care pot confirma..

Multi prefera ca prim instrument (pe langa binoclu) o luneta, fie ea si acromata, mai lunga sau mai scurta (lucru care se traduce in corectie mai buna sau mai slaba a aberatiilor, pt acest tip de telescop), cu diametru cuprins intre 80-120mm. Iar ca montura - una azimutala, fie ea si manuala, cele cu GoTo presupunand o sursa de alimentare pt motorase, aliniere de fiecare data cand iesi, dar si un pret ceva mai maricel. Acromatele simple cu diametre mai mari devin usor incomode daca sunt corectate bine (tuburi f lungi), iar daca sunt mai scurte si corectate mai bine (cu sticle ED) devin usor ca scumpe (sari din buget, de vreo 2-3-4 ori)

Daca nu ti se pare incomod un newtonian de 130-150mm diametru, cu focar parabolic scurt (f/5), care e capabil sa-ti arate destul de multe obiecte pe un cer suburban decent (cel putin +5.5 magnitudine vizuala limita la zenit) - nu mai zic de unul bunicel, bun, sau foarte bun, de care ai parte la 30-40-50 km de oras - atunci sigur gasesti oferte pe piata care sa se incadreze in bugetul impus. De preferat sa iei tubul (OTA) si montura separat, nu de alta dar de cele mai multe ori dealerii le "imperecheaza" cum nu se poate mai prost, in sensul ca montura e veriga cea mai slaba, tinand tubul la limita rezistentei mecanice chiar si numai stand pe loc, nu mai zic sa incepi sa-l plimbi pe cer...  (no offense, dar asa e).

Un dobsonian >200mm e oricand binevenit, desi, asa cum ai remarcat si tu, de cele mai multe ori nu si cel mai convenabil cand vine vorba sa-l transporti. Daca ai masina (incapatoare) nu-i chiar asa grav. Dar daca trebuie sa-l cari dupa tine pana pe Feleac, atunci ceva mai portabil te-ar avantaja. Nu mai zic sa pleci pana pe Marisel, unde ai ce vedea.. acolo chiar ar fi bun o "light bucket" cat mai mare :)

Un compromis ar fi un [url=https://www.harrisontelescopes.co.uk/acatalog/nexstar127slt.gif]catadioptric de 5"-6", pe o montura AZ motorizata, destul de portabil chiar si daca nu ai masina, si destul de capabil sa ofere multe nopti pline de observatii. Singurul dezavantaj va fi ca la deep sky va avea intotdeauna imaginea mai putin luminoasa decat un newtonian de acelasi diametru (din cauza focalei efective mai lungi - el asa pare scurt, dar designul optic ii schimba parametri aparenti). Si, da, probabil va trebui sa-l cauti "second-hand", intrucat la raft asa ceva nu e tocmai in buget. Dar in rest, la capitolul corectie optica, putere de marire, putere de separatie, claritate, nu va dezamagi, considerand ca ai si oculare suficient de ok, care sa mentina nivelul de calitate pe care-l ofera instrumentul - cei mai multi aleg (pe buna dreptate, de cele mai multe ori) sa schimbe ocularele de kit cu unele de serie, vizibil mai bune decat primele.


Deci, pune in balanta cele de mai sus, compara-le cu disponibilitatile si asteptarile personale, eventual, asa cum ziceam, si cu instrumentele din dotarea altor pasionati de observatii, si iei o decizie. Nu mi-as permite sa zic "du-te si cumpara-ti instrumentul X, ca sigur e cel mai bun pt tine! iti zic eu!..", pt simplul motiv ca nu suntem toti la fel, nu avem aceleasi exigente, gusturi si posibilitati, si-atunci e foarte probabil sa nu se potriveasca parerile :)



Spor!