-----------------------------------
tudor
05 Mai 2018 01:55

Carl Zeiss Conquest HD 10x42
-----------------------------------
Carl Zeiss Conquest HD 10x42
Seria Conquest HD a aparut prin anul 2012. Numele "HD" este unul pur comercial ca sa il poata diferentia de mai  vechea varianta de Conquest "nonHD". Noua serie este fabricata in Germania si este complet regandita optic si mecanic. Multi il considera cel mai bun binoclu din clasa lui de pret, pentru ca e foarte inrudit in calitati cu fratele lui mai mare Zeiss Victory HT. 

 Claritate ca de "cristal" si contrast exceptional pana aproape de margine

In comparatie cu imaginea mai "cuminte" a Nikon-ului Monarch 5, Conquest-ul are o imagine mult mai  scanteietoare (toti prietenii mei care au privit prin el au observat repede diferenta). Seamana cumva cu microcontrastul pe care l-am vazut la Swarovski Habicht 8x30 W. Zeiss Conquest HD 10x42 este cel mai sharp binoclu testat de mine (pana acum recordul il detinea Pentax SP WP 12x50). Conquest-ul are ca un fel de  tridimensionalitate a detaliilor fine!!! Ca veni vorba de 3D, imaginea  Zeiss-ului are si  o tridimensionalitate generala destul de asemanatoare unui binoclu porro, un lucru mai rar la un binoclu roof.  Ca exemplu concret ce reflecta cele spuse mai sus: Cu Zeiss-ul frunzele unor copaci mai indepartati se vedeau fiecare in parte cu o definitie uimitoare, si aveau un fel de tridimensionalitate a detaliilor fine, iar Nikonul avea doar claritatea de asamblu lipsindu-i acea stralucire de pe frunze si tridimensionalitatea...Dar trebuie sa precizez ca daca trecea ceva timp, si te uitai din nou prin Monarch ti se pare si el foarte sharp si sclipitor, cu conditia sa nu te mai uiti iarasi prin Zeiss :) Este o diferenta pe care o sesizezi usor doar cand pui la ochi cand pe un binoclu cand pe celalalt. Pe margine Zeiss-ul  isi pastreaza claritatea fara dubiu pana la aprox 90%. Acest lucru este uimitor pentru ca are un camp de 6,6 grade!!, enorm pentru un 10x. Are o profunzime de camp putin mai mare fata de Monarch, lucru ce ajuta la un focus precis mai rapid la observatii terestre.

Transmisia luminii de 93%

Cei de la Zeiss asigura o transmisie de peste 90%, iar unele teste de pe net confirma o excelenta  transmisie a luminii de 93%!!! Dar nu am putut vedea diferente mari de luminozitate pe timp de noapte in comparatie cu Nikonul Monarch 5, lucru ce indica ca si Nikonul are o transmisie buna a luminii.  Singura diferenta noaptea, in zone mai umbrite, este ca  Zeiss-ul scoate detalii incredibile la suprafata, dar nu datorita luminozitatii, care este similara cu a Nikonului, ci cred ca datorita rezolutiei mai mari. Daca este o diferenta de transmisie fata de Monarch 5 aceasta trebuie sa fie una foarte subtila.
La astro prin amandoua binoclurile am vazut aceleasi magnitudini de stele, dar Zeiss-ul arata stele mai punctiforme decat Nikon-ul si foarte clare  in tot campul, cu exceptia  marginii extreme (10% din camp). 

Prezenta foarte pe margine a aberatiilor optice (coma, astigmatism, distorsiune) este in proportie mai mica la Zeiss si nu este deranjanta, fiind mult mai bine corectate aceste aberatii decat la Monarch 5, care culmea nu sta nici el rau la acest capitol. La rezistenta in contra lumina Zeiss-ul  sta iarasi mai bine decat Monarch-ul, care oricum nu-mi facuse probleme.

Cele 3 "calcaie ale lui Ahile" ale opticii Conquestului

1.  Aberatiile cromatice nu sunt prezente in centrul imaginii, dar pe margine sunt de intensitate medie si nu mai pot fi "ascunse", fiind  asemanatoare cu cele din Monarch 5.
2.  Redarea culorii alb este un pic rece (sensibil verzui/albastruie) in comparatie cu albul imaculat al Monarch-ului. Monarch 5-ul reda culorile cel mai bine din toate binoclurile testate de mine.  Asta este singurul minus optic al Zeiss-ului care intr-un fel ma nemultumeste dar ma si bucura. Caci in acelasi timp aceasta tenta verzui/albastruie ii da si un caracter aparte imaginii, amplificand cumva impresia de claritate de cristal.
3.  Distanta de privit la ocular este una foarte generoasa (18mm), putand fi folosit foarte bine de purtatorii de ochelari, dar necesita putina atentie la pozitionarea ochilor in axul optic.

Design nordic, auster cu o constructie ca de tanc

Inginerii de la Zeiss  au adoptat pentru acest binoclu un design germanic, "rece", parca tocmai sa ne atraga atentia mai mult catre optica aflata sub acesta carcasa sobra. Detaliile de executie si finisajele sunt atent alese (vezi :arrow:  pozele atasate), dar accesoriile puteau fi mai atent gandite. Mai ales cand vine vorba de aparatorile obiectivelor si  ocularelor, parerea mea este ca au un design prea elaborat in comparatie cu simplitatea designului corpului binoclului. Iar ce este si mai important, aceste aparatori de pe oculare se pun si se scot prea greu la Zeiss. Cand trebuie vazute pasari sau animale salbatice, trebuie sa lasi ocularele descoperite ca sa nu pierzi timp pretios cu scosul  si pusul aparatorilor. In schimb aparatorile Monarchu-ului, atat de blamate pe forumuri ca nu stau fixe pe oculare, de fapt sunt genial gandite avand un sistem rapid de asezare si scoatere de pe oculare. Dar pentru asta trebuie prinse de curea intr-un mod corect (am scris in prezentarea Monarch-ului cum se prinde corect http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=175265#175265). Ergonomia binoclului este una buna, dar o sa imi ia ceva timp pana ma dezobisnuiesc de cea a Nikonului Monarch 5, care este excelenta pentru mine. Amintesc aici faptul ca armura cauciucata a Zeiss-ului este mai alunecoasa decat a Monarch-ului, iar Monarch-ul este cu doar 5mm mai scurt decat Zeiss-ul si are 600g vs 795g Zeiss. Focusul se misca rapid la Zeiss, poate prea rapid pentru gustul meu si are o cursa putin peste 360 grade, dar ma voi obisnui si cu asta :)
Pe lentilele exterioare are un strat special  numit LotuTec. Pe langa proprietatile mecanice de rezistenta la stergere, acest strat se comporta asemanator frunzei de lotus, pe care picaturile de apa nu pot sta, pastrand frunza uscata. Are vestitul strat antireflex T* si alte straturi de inalta calitate pe prisme si lentile. Binoclul poate focalizeaza la 2m, este submersibil pana la 5m si este umplut cu nitrogen. 

Impresia generala

Judecand dupa exteriorul acestui binoclu cu aspect nordic, auster, nu ai spune ca ascunde o optica inalta. Dar acest lucru este prevestit inca de cand admiri antireflexul purpuriu si verde oliv de pe obiective si oculare.  Caracterul  definitoriu al acestui binoclu, pot spune ca este claritatea "rece". Aceasta imagine ca de cristal de gheata este creata de definitia excelenta a detaliilor si de tenta de culoare verde/albastruie asemanatoare banchizelor de gheata.  Zeiss-ul este avid dupa lumina, e un fel de Lapona Enigel venit din nordul inghetat...