-----------------------------------
saiph
23 Apr 2018 11:43

Re:
-----------------------------------
Aseara a fost Luna la primul patrar, m-am simtit ca si cum ar fi fost Astronomy Day.
A, stai :D chiar a fost!

Bine, pentru mine a fost intr-un cadru mai restrans, adica nu chiar ca la AD, adica doar eu cu telescopul :lol:  Inca nu am ajuns la nivelul ala de "competenta lingvistica" incat sa pot sa merg la primarie sa cer aprobare pt a organiza ceva aici, local, iar politia nu prea sta la discutii daca te-apuci sa faci chestii de capul tau, asa ca momentan m-am rezumat la a iesi sa mai arunc un ochi pe sus. Am luat la sub-brat AZ5-ul, Makul 127 pe umar, o gentuta cu accesorii (finderul 8x40 home-made, ocularul 8-24 zoom, 2-3 filtre, laserul - just in case..) si am asteptat sa se intunece.

De cand cu montura cealalta. cu go-to, m-am cam dezobisnuit sa topai printre stele. Nu mai stim acum, gata, ne-am boierit: click-click-bzz-bzzz-bip! next! :D  Dar dupa cateva stele si un Venus asa de incalzire, am continuat cu Luna, evident, m-am plimbat printre cratere si m-am oprit ceva mai mult asupra unuia maricel de pa terminator (Arhimede cred ca era) care arata un pic bizar din cauza unghiului sub care cadea lumina soarelui pe el - era prea "in your face" ca sa nu o bag in seama - apoi am luat usor la pas cerul sa vad ce pot prinde cu Makul. Voi incerca sa le pun in ordinea cronologica:

 - M104: am ramas usor surprins, in mod placut, sa descopar ca desi cerul nu era in cea mai buna forma, cu 5" de apertura se poate distinge ceva la aceasta galaxie, si chiar destul de binisor. Luminile din jur (un pic cam deranjante, bat destul de aiurea) si Luna maricica nu m-au lasat sa o vad prea bine, dar se distingea cu vederea periferica forma specifica si chiar riftul acela intunecat, desi un foarte clar - doar asa, ca o umbra vaga pe o elipsa fantomatica dar destul de clara. Din Bucuresti, cu fostul Mak Intes de 6" nu am reusit sa o vad, acu' cativa ani in urma. Abia cu C8-ul reusisem ceva mai bine. Din afara orasului, clar, fara probleme, merge si in instrumente mai mici, dar ma refer la zone urbane.

 - Leo Triplet: surpriza serii, as zice; de departe "cele mai fantomatice" obiecte vazute prin Mak pana acum (da, stiu ca nu-i instrument de deep sky.. dar nah), cu M66 fiind ceva mai usor de remarcat - in special datorita formei usor deosebite. M65 era ca o elipsa difuza, foarte palida, iar ngc3628 abia se facea simtita in camp, cu multa rabdare si atentie, evitand contactul cu luminile parazite din jur.

 - M3: dragut, ca un puf condensat spre nucleu, de unde la puteri un pic mai mari incepeau sa rasara stele ici-colo. Pe masura ce scadeam focala ocularului, crestea usor contrastul cu cerul, dar daca mai scadeam mult incepea sa dispara usor si roiul, dizolvandu-se de la periferie spre centru. Nu e cel mai bun ocular pe care l-am avut, dar a fost mai comod sa bag in traista o singura piesa pe langa celelalte, in locul gentutei cu oculare; poate data viitoare, sper ca la urmatoarea Luna Noua, voi lua trusa cu mine in locul zoom-ului.

 - M13: ceva mai usor de identificat, mai mare ca M3 si cu o condensare nu atat de pronuntat (cel putin pare mai lina panta dupa care creste densitatea de stele pe unitatea de suprafata - cel putin aparent, ca repartitia e la nivel de volum, intins pe zeci de ani-lumina), foarte usor de rezolvat stele individuale, desi nu apar la fel de sharp in camp ca intr-un ocular cu focala fixa, sau poate daca nu era Luna asa mare.. oricum, in linii mari, lasa impresia ca ma uit printr-un refractor de 4" mai degraba.

 - M57: atat de difuza si de mica :) aproape ca nici n-am remarcat-o din prima, poate si pentru ca era in directia luminilor de la aeroport, sau era mai incarcata atmosfera in directia ei, si pozitia usor aproape de orizont, oricum, nu am reusit sa remarc decat un pufulete cu o vaga impresie de gol in centru, dar nimic mai mult. Poate cand o voi prinde mai sus, spre meridian, eventual fara Luna pe cer, sa mai bag o fisa, ca momentan nu m-a convins. Era acolo, asta e clar, dar destul de "featureless", inexpresiva, iata, ca sa sune mai neaos.

 - M81 & M82: atat de simpatice aceste doua galaxii - in perioada asta sunt aproape de zenit iar fara un finder cu ocular la 90 de grade (ce bine ca asa mi-am facut finderul) nu prea ai cum sa le dibuiesti. In ocular, la puterea cea mai mica disponibila (~62x) sunt destul de usor de identificat, desi nu intra ambele in camp decat la focale mai lungi sau campuri aparente mai mari, iar dupa ceva timp de adaptare incep sa apara detalii pe discurile lor, nu foarte evidente, dar suficient cat sa-ti dai seama ca nu te uiti la o simpla "ceata plutitoare". Nucleul M81 foarte clar vizibil, grad mare de condensare, aproape distinct fata de restul discului; la periferia galaxiei se distingea ca devine usor discontinuu discul. M82 si-a dezvaluit timid cateva detalii, dar numai asa, cat sa te incite sa vii sa o revezi si cu alta ocazie.

 - M36: prima data am crezut ca e "floater", sau ceva pe ocularul finderului, dar cand am pus ochiul la telescop m-a bufnit si rasul - chiar spre el tintisem. Destul de maricel, aproape umplea campul, foarte usor de numarat stelele din el, oarecum rarefiat de altfel. Configuratia de stele care duce la el e foarte interesanta, parca tine sa te faca atent la ce urmeaza sa gasesti - Auriga pare o constelatie numai buna pentru exercitii de star-hoping.

 - Jupiter: am incheiat seara cu Jupanu', care se ridica agale peste cracile infrunzite ale copacilor din jurul parculetului unde am iesit la stele. Din cauza elevatiei mici cam fierbea (de nerabdare probabil, sa ajunga la meridian), dar nici ocularul nu a ajutat prea mult la identificarea detaliilor. Abia se distingeau benzile, si asta dupa ce am pus un filtru, sa mai tai din aberatii - uite, trebuia sa iau ADC-ulu..  poate data viitoare. Macar satelitii au fost usor de identificat - doar trei intrau in camp, Callisto era prea departe. Pata Rosie nu am vazut-o.

Ce mi-a placut: 
 - poti vedea destul de multe obiecte cu Makul asta, la un nivel nu "foarte extraordinar", dar iti ofera o paleta larguta de tinte la dispozitie; cerul de primavara, desi nu la fel de spectaculos ca cel de iarna (unde avem M42, Roseta, Pleiadele, M31, si cate si mai cate..), iti ofera cate ceva din fiecare, iar daca si vremea mai e de partea ta (gen nu stai sa dardai in ger si nu vin norii dupa ce ti-ai aliniat si tu montura ca omu'), chiar poate fi fun :)

Ce nu mi-a placut:
 - in mod clar voi incerca sa ies cat mai rar cu ocularul cu Zoom - cam piere pofta cand vezi ca se chinuie detaliile sa apara in camp
 - luminile parazite sunt raul necesar, ghimpele din coasta, dar cand mai troneaza si Luna n-ai incotro - taci si-nghiti :D
 - ca a doua zi nu a mai fost weekend..  e aiurea cand vezi ca incep sa rasara obiectele pe care ti-ai dori sa le observi, dar ce sa vezi, s-a scurs timpul acordat acestei sesiuni, va multumim pentru atentie, va dorim "noapte buna".
 - filtrul de poluare luminoasa e ok cand e doar poluare luminoasa in jur; daca poluarea e poluata si de Luna :lol: ... la revedere...


Urmatoarea iesire sper sa fie foto, dar pana atunci mai are de trecut Luna de faza de plina si eventual al treilea patrar; si evident, sa-mi soseasca noile inele ceva mai largi pt guide-scope; deci probabil voi mai iesi o data pt vizual, daca n-o ploua.