-----------------------------------
StarChild
22 Mar 2018 20:30


-----------------------------------
.... O montura Go-To nu o poti face manuala.....

Atata timp cat e alimentata (baterii sau de la priza) o montura GoTo o poti misca FOARTE FIN din butoanele de pe controler. De departe cu montura GoTo pot misca mai fin si mai precis decat cu suruburile de miscarea fina de la montura manuala (Vixen Porta 2).

Eu as formula exact invers " cu o montura manuala nu poti face (usor/precis sau confortabil) tracking la mariri mari. De asemenea nu poti avea GoTo".
In schimb cu o montura cu GoTo, poti avea GoTo daca vrei, daca nu vrei poti sa faci si cautare manuala miscand montura din butoanele controlerului.

La o montura goto vad doar urmatoarele inconveniente : pretul , dependenta de o sursa de curent electric si faptul ca (la inceput) e mai complicat de facut setarile initiale.... am zis "pretul" ? :-)
In rest.... tracking( bun si ptr poze/filmulete daca vrei), gasesti direct/mai usor si mai rapid obiecte exotice sau mai slabe atunci cand n-ai timp sau chef sa "surfezi" din stea in stea, desi poti sa faci si "star hopping" cand vrei.

Am avut ocazia sa ma joc cu un SkyWatcher Mak127 pus pe o montura AZ GoTo, si din punctul meu de vedere e o placere. E drept ca am avut maxim 150x marire (nu permitea cerul mai mult) dar nu a tremurat deloc montura. Mak127 si capul monturii incap intr-un ghiozdan (plus oculare si alte accesorii) iar trepiedul strans e destul de compact si usor de transportat.

Bafta in alegere! Nu te grabi, si pe cat posibili iesi cu alti omuleti la stele de cateva ori inainte sa faci achizitia. In cursul iesirilor vei putea vedea pe viu si gratis cum se comporta in realitate diferite instrumente si accesorii, conditii reale nu vrajeli de marketing.