-----------------------------------
zoth
11 Mar 2018 17:25


-----------------------------------
Am parcurs si eu materialul lui Chris Lord despre luneta de noapte a lui Watkins. Multumesc Tavi pentru cheia de citire a paginii  :) 
Cateva comentarii legate de aceasta luneta as face: instrumentul dupa parerea mea este unul cu o fereastra foarte ingusta  de folosinta in ideea in care el a fost creat pentru a permite doar detectia vizuala a unui obiect intunecat pe un fundal aproape la fel de intunecat. Ar fi daca vreti mai degraba un amplificator de lumina. La altceva nu cred ca ar fi bun. In domeniul astro s-ar putea folosi doar la detectia obiectelor extinse si slab luminoase de cer profund. Aparitia unei stele de magnitudine mica in campul vizual ar da o imagine de-a dreptul dizgratioasa ... Dupa mine nu as considera aceasta luneta precursoarea RFT-ului ci mai degraba a intensificatoarelor de lumina, sau mai bine zis precursoarea instrumentelor de vedere pe timp de noapte.
Faptul ca foloseste o lentila simplet la obiectiv este justificat de domeniul ei de aplicatie (in vederea scotopica doar verdele si albastru se discern cel mai usor). Popular spus, functionarea ei se bazeaza pe principiul care spune ca noaptea toate pisicile sunt negre  :) 
Forma de menisc a obiectivului ma mira cumva, acesta avand o aberatie sferica foarte pronuntata. Poate ca doar la 7x influenta sfericitatii sa nu fie vizibila sau deranjanta ...

Una peste alta, un material interesant si util de cunoscut. Multumim, Mircea!