-----------------------------------
dragos.n
06 Mar 2018 02:43


-----------------------------------
Acea luneta cu prisma Amici iti trebuie pentru ca tu prin telescop vei vedea avionul cu botul intr-o directie, intuitiv vei considera ca ala este sensul de mers, si vei misca telescopul in acea directie, dar imaginea fiind inversata, vei misca in sens opus, si vei pierde avionul. Prisma Amici corecteaza imaginea, si directia in care vezi botul avionului prin ea, va fi aceeasi cu directia reala.

Cu focalizarea va fi un pic mai complicat, pentru ca va trebui sa focalizezi, si in acelasi timp sa si urmaresti avionul. Dar in timp o sa afli cam unde trebuie sa fie focalizatorul pentru ca sa ai imaginea cea mai buna, in functie de pozitia avionului, si potrivesti focalizatorul in acea pozitie dinainte, si apoi incepi sa faci urmarirea. 

Iti mai trebuie un declansator cu fir. Nu cunosc daca la Nikon exista astfel de accesoriu, dar e mai usor sa declansezi prin fir in timp ce esti cu ochii in luneta. Daca nu, poti sa incerci si un declansator cu infrarosu, sau unul cu radio, dar stiu ca sunt destul de scumpe ultimele.

Evident, ai nevoie de timpi cat mai scurti de expunere, si de o miscare cat mai lina a telescopului. De asta ar fi bine sa mergi la magazin, sa ii faci proba.

Ca sa pui aparatul pe telescop iti trebuie un racord de la focalizator, probabil barel de 2'', adica tub de 2 toli, la filet T2 (adica m42x0,75). Pe acest filet T2 prinzi un racord T2 la Nikon.

Oricum, dupa cateva (sute) de cadre ratate, vei incepe sa prinzi miscarea. Nu ma intreba cate cadre am ratat eu, uneori chiar si folosind tele-obiective cu autofocus.