-----------------------------------
dragos.n
05 Mar 2018 03:38


-----------------------------------
La fotografierea avioanelor sunt cateva probleme de care te vei lovi, si e bine sa ti cont.

Prima este mentinerea avionului in campul vizual. Pentru asta, o montura care sa permita miscari cat mai libere, usoare si rapide e indicata. E recomand de asta un telescop dobson.

A doua este campul vizual oferit de telescop. Dobsonul de 200/1200 o sa dea un camp de 2 grade diagonal pe D610, si de 1,3 grade pe D90. Poate sa para suficient avand in vedere ca avioanele se inscriu de obicei cam la jumatate de grad sau sub. Eu te asigur ca nu e, datorita vitezei mari si dificultatii de urmarire. De aceea, un dobson cu focala mai scurta, cu camp mai larg, cum ar fi 200/1000, sau chiar un 150/750 cred ca ar fi mai bun. Trebuie sa stii ca intotdeauna e usor sa lungesti focala telescopului, cu o lentila barlow, sau un teleconvertor, dar e nu e deloc usor sa o scurtezi.

Un instrument care iti va fi strict necesar va fi o luneta cautator 9x50, sau mai mare, cu imagine corectata, (adica cu prisma Amici), si vizare la 90 de grade, adica NU cea cu care vin de obicei telescoapele din fabrica. Te va ajuta foarte mult la urmarire, daca este foarte bine aliniata cu telescopul. Ceva ca asta:

http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-cautatoare-9x50-cu-90-grade.html

La inceput, e mai usor sa faci filmare, pana iti faci mana la urmarirea tintelor. Si analiza cadru cu cadru te va ajuta la alegerea unei focalizari potrivite de la caz la caz, in functie de traiectoria avionului. E chiar posibil, dar nu stiu sigur, sa ai nevoie sa pui o diafragma (un disc de carton negru cu o gaura) pe tubul focalizatorului, ca sa mai extinzi adincimea campului.

Si ultima chestie, de care era sa uit, dar e foarte importanta. Multe telescoapele vin cu oglinda primara ceva mai departe de focalizator, (ca pentru observatii vizuale) si va trebui sa intervii sa o ridici cu vreo 60-70 mm in sus pe tub. Si, evident dupa aceea, sa faci colimarea, care oricum trebuie sa o faci din cand in cand. Oricum, cand iti vine telescopul, o sa vezi repede daca ajungi in focala cu aparatul foto sau nu.