-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Feb 2018 20:46


-----------------------------------
Buna intrebare !
Eu tintesc obiectele  cu mult mai mare dificultate cu telescopul Maksutov de 100mm decat cu dobsonianul de 200mm.
Am sa fac o comparatie care cred ca este intuitiva.
Oricine reuseste mult mai usor  sa faca reglaje fine cu unghiuri mici cu o roata de mana de diametru mare decat cu un buton de diametru mic.
Acesta este motivul pentru care focuserele au rotitele de reglaj de diametru apreciabil ,de la 30mm in sus.
Catadioptricele sunt ca rotitele de diametru mic: o deplasare liniara mica se traduce printr-o deplasare unghiulara mare pe cer.

          ''Cautatorul daca este 
            Mic-mititel 
            Si grosismentul lui 
            Este la fel
            Una tintesti
            Alta nimeresti ! ''

Presupun deci ca un cautator , nu neaparat cu obiectiv mai mare ci cu grosisment mai mare ,ar fi mai potrivit.
In plus, atunci cand cauti obiecte cu Makul,trebuie sa ingenunchiezi,sa te chircesti sub el.
In acea pozitie incomoda, simtul orientarii imi este stingherit.

Solutia mea personala : eu am un mini-cautator de 10x25mm pe Mak.
Voi inlocui suruburile de reglaj ale cautatorului cu altele mai lungi si voi inlocui luneta cautator cu laserul verde.
Aceasta inseamna ca de fapt voi inlocui ''cautarea prin cautator'' cu ''cautarea prin ocular'' ,asa-numitul ''eyepiece-hopping''.
Laserul doar ma va aduce in zona cautata iar obiectul il voi cauta cu ocularul de baza al Makului.

Mircea