-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Feb 2018 23:56


-----------------------------------
Alex

Sa dam intai cateva exemple :

-parintele observatiilor DSO , Walter Scott Houston a avut ca instrument de baza o luneta Clark de 100mm F/15
-Alan MacRoberts de la ''Sky&Telescope'' avea ca instrument favorit un telescop Cassegrain de 8 inch F/11
-Roger Clark ,autorul cartii ''Visual Astronomy of the Deep Sky'' a avut ca instrument preferat un telescop Cassegrain de 8 inch F/11.5

Obiectele  DSO se pot observa cu orice telescop.
Mantra des repetata ''obiectele DSO necesita telescoape cu focala scurta si grosismente mici'' este un mit urban fara nici o legatura cu realitatea.
Dimpotriva ,multi astronomi amatori urbani nu vad obiecte DSO tocmai pentru ca se iau dupa asemenea povesti.
Unul dintre ei am fost chiar eu ,am crezut si eu aceasta gogorita.

Odata gasit obiectul, un telescop Maksutov - Cassegrain te va ajuta sa il observi ca un reflector sau ca o luneta.
Baiul insa este in gasirea obiectului.
Pentru aceasta sunt avantajoase telescoapele scurte ,pentru ca au grosisment mic cu ocularul de baza ,deci camp mare si cu ele gasesti mult mai usor si mai rapid obiectele DSO.
Dar pentru observarea propriu-zisa, este nevoie de grosisment mediu , ceva de genul 80x -100x.
Sau mai mult.
Majoritatea obiectelor , la 30x-40x ori nu se vad ,ori se vad foarte slab si fara detaliile care ar fi accesibile la mariri adecvate.

Cateva obiecte vor fi intradevar prea mari si nu pot fi cuprinse intr-un camp vizual.
Dar sa fim seriosi , desi merita intrutotul sa le observi -si eu o fac ori de cate ori am ocazia - dar M45 , Mel 25 si  Mel 111 nu sunt  obiecte DSO decat in sens larg.Se vad cu ochiul liber.
Deci ''stricto sensu'' nu sunt !

Ca sa faci cu un asemenea instrument observatii DSO trebuie sa te gandesti si sa stii cum vei rezolva nu cautarea ci gasirea obiectelor.
In nici un caz cautatorul de 6x30mm nu te va ajuta prea mult.


Avem aici un exemplu ''de catedra'' a unui amator incepator indus in eroare de cei care perpetueaza asemenea legende urbane.

Mircea