-----------------------------------
saiph
21 Feb 2018 13:32


-----------------------------------
Mai mult de 250x nu a dat rezultate mai bune in configuratia actuala. Pot folosi maxim 270-280x, asa, rezonabil, cat sa nu intrec masura. Pe o apertura mai mare, daca si seeingul permite, sigur; spre exemplu, in C8 foloseam si 400x la planete (repet, seeingul era cel care facea diferenta, de departe).

Filtrele nu ajuta prea mult, am folosit si nu prea m-a incantat nici skyglow, nici long pass (R, G, B - le-am pus pe o roata de filtre manuala confectionata in regim de amator), poate un pic polarizorul variabil. Dar, ca orice filtru, ceea ce fac ele e sa limiteze lumina incidenta: au un coeficient de transmisie, care in cele mai bune cazuri ajunge pe la 85%. Deci mai degraba as merge pe ideea de corector, cum este cel de dispersie. Am un astfel de ADC, confectionat tot in regim de amator, cu prismele facute de unul din colegii nostri pasionati de optica aplicata, si a fost singurul accesoriu "extra", capabil sa imbunatateasca imaginea la planete. 
Pt DSO probabil un UHC ar trebui sa arate ceva in plus, dar la puterea cea mai mica, evident; si poate nici atunci efectul nu va fi chiar "wow", intrucat, asa cum am mai zis (si se poate deduce) luminozitatea este impartita din start la jumatate cand ajunge la beamsplitter. In curand voi testa si practic, cu un filtru similar.