-----------------------------------
starbuck
05 Feb 2018 22:27


-----------------------------------
Chiar daca a cam trecut ceva timp in care din motive de disponibilitate am rasfoit numai pasiv site-ul imi permit sa adaug ca este un instrument foarte bun pentru portabilitatea si calitatea optica a unui ansamblu optic F/5.
Dupa mai bine de un an si jumatate de la achizitionare pot spune ca cele mai bune rezultate le-am avut la Luna, Andromeda, Veil, Dumbell, Ring si Orion Nebula la magnificatii cuprinse intre  65x (10mm) si 26x(25mm) cu filtre UHC-S (Baader), OIII si CLS (Astronomik). Nu il recomand pentru planete din pacate, nici macar cu Barlow din cauza distantei focale mici a oglinzii, cel putin asta este parerea mea.
O surpriza placuta vei avea la stele duble folosind oculare ortoscopice. Sisteme precum Dubbe, Alcor, Mizar A si B, Eps Lyrae sau Albireo pot fi separate foarte clar intre 65x(10mm) si 108x (6mm). Aici recomand filtrul OIII care taie mult din turbulente si poluare luminoasa. Simularile le poti face in Stellarium iar orice iesire la un cer negru va merita din plin. 
In rest e bine sa-l colimezi (cel mai usor cu colimator laser) dupa acomodarea termica (aprox. 30 min.) la fiecare folosire deoarece am observat ca isi pierde frecvent colimarea la extinderea tubului. 

Spor la observatii, sa-l folosesti sanatos si cer senin !