-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Feb 2018 20:07


-----------------------------------
Pun acest link doar ca o completare la evaluarea lui Dbird.
Aici vedem un IOR 7x40mm evaluat ceva mai bine ca un EDF 7x40mm est-german si mai bine ca un PZO 7x45mm polonez.
Toate sunt binocluri militare.
Holgerlitz spune ca un EDF second-hand se vindea cu 400 Euro.

http://www.holgermerlitz.de/ior7x40.html

Pe de o parte , eu ma incred in totalitate in analiza colegului Dbird ,analiza efectuata din punctul  de vedere al performantei optice si al constructiei mecanice , pentru uz astronomic.
Astronomii amatori care vor sa achizitioneze un asemenea binoclu pot fi usor indusi in eroare de pretul ridicat , asteptandu-se la performante astronomice care nu sunt insa proprii binoclului IOR.
Inteleg din toate aceste analize ca acest binoclu  nu a fost gandit si construit pentru uz astronomic.

Pe de alta parte insa , fara a avea vreo idee in privinta procentelor , sunt convins ca numai o parte din colectionarii de binocluri sunt in acelasi timp si interesati de Astronomie.
Pentru un colectionar de Militaria ,  faptul ca IOR 7x40mm a fost produs pentru uzul unei armate dintr-un bloc militar comunist  ce nu mai exista , deja il plaseaza in zona de interes.
Celor interesati de asa ceva le este ''perfect perpendicular'' daca in acel binoclu se vede sau nu Nebuloasa Helix.
In acel domeniu ,preturile se formeaza dupa alte criterii ,nu ca in domeniul nostru.

Intamplator , am nimerit pe niste situri cu echipamente pentru ''pasarari''.
Pentru niste lunete mititele dar  bine accesorizate pentru ''pasarari'' se cereau niste preturi cu care un amator se poate dota foarte bine cu telescoape   de la 30-40 cm in sus in domeniul nostru.
(Ca sa evitam confuziile , ''pasarar''= ornitolog /amator de pasari...nu de pasarici... :wink:   )

Nu am privit niciodata printr-un IOR 7x40mm.
Am insa doua oculare ATM  construite cu lentile de oculare pentru acest binoclu.
Cel putin o parte din tenta galbuie este data de tripletul ocularului ,cum a zis Catalin.

Andi

Presupun acest motiv pentru  folosirea filtrului galben : filtrul galben imbunatateste contrastul pe timpul zilei ,in lumina intensa , cand se folosesc preponderent conurile.
Pentru vederea de noapte ,cand se folosesc pe larg  bastonasele , binoclul IOR a fost dotat cu filtru infrarosu , pentru a stimula din nou  folosirea conurilor ,deci pentru o vedere mixta.
Cum a zis Dbird , nicio urma de Astronomie aici.

Oare sa am indoieli daca proiectantul stia sau nu ca un binoclu  ar putea fi folosit la observarea stelelor ?
Si daca dujmanu' de clasa strecura  ''boamba'' printre stele cu satelitu'   imperialist-burghezo-mosieresc ?  :shock: 

Mircea