-----------------------------------
Dbird
18 Dec 2017 23:35

Binoclul roof - nimic mai simplu!
-----------------------------------
Binoclul roof - nimic mai simplu!
In ultimul timp piata chineza vine tare din urma pe un model roof aproape universal, ce difera doar prin calitatea sticlei, a depunerilor si a finisarii mecanice. Plastic sau metal modelul clasic roof (cu deplasarea obiectivelor)  este relativ similar vis a vis de o interventie ce vizeaza repararea sau imbunatatirea sa. Cativa pasi care poate o sa va ajute candva. Am scris aceste randuri pentru ca practic nu am gasit nicaieri pe net explicat asa ceva. Nu am sa insist asupra sistemului de reglare a focusului. Pentru acesta , se scoate eticheta de pe rotita de focus centrala si sub ea sunt suruburi. Se scot si avem acces la sistem (aici exista un videoclip pe net).

Deci am un binoclu ... el se uita cu un ochi la malai si altul la slanina ...si zangane usurel cand il misc. Unii isi vor pune celebra intrebare "Ce-i de facut?". 
1_ Cu ajutorul unei spatule subtiri sau a unei surubelnite mai fine dezlipesac cauciucul eyeshieldului de pe culisa de plastic.
2_ Cu ajutorul unei chei cu dornuri sau a unui patent papagal (vezi poza) desfac ocularul din corpul binoclului
3_ Se scoate ocularul si se ajunge la port prisme. Se noteaza sensul potrprismei. Acestea in cazul meu erau sarite din montura saniei.
4_ Prismele SP erau desfacute tablita separatoare cazuta. Se recupereaza toate piesele. Daca ai noroc sunt nesparte. Am noroc. Nu pot sa nu ma mir cat de mici sunt. Nu intru in panica , modelul roof nu trebuie comparat cu cel porro, cel putin ca si dimensiune de prisme. 
5_Montez la loc prismele fara graba, le aliniez in locasul lor, si le lipesc de portprisma cu A+B. Doar mici picaturi.
6_E momentul sa vad cum arata sania pe care se prinde portprisma si modul de colimare a saniei. Interesant. Portprisma este fixata cu 4 suruburi cu varf ascutit. Reglajul de colimare se face din 3 suruburi de colimare ale saniei.
7_Daca tot am desfacut totul, profit si desfac lentilele ocularelor si matuiesc cu smirghel tuburile, este suficient pentru plastic, nu mai trebuie vopsite ! Cateodata si plasticul are avantajele lui.
8_Montez la loc portprisma. Dar am grija sa fie montata in pozitia notata la punctul 3! Nu o mai prind in suruburile originale de lene sa mai scot armura de cauciuc, si din cauza ca sistemul de prindere nu pare prea ferm (plasticul este lucios , lunecacios. Mai mult , stiu ca daca am pus prismele corect, colimarea se va mentine caci portprisma are loc fix pe sanie si 2 picaturi mici de A+B isi vor face treaba perfect. Dar inainte am matuit zona de lipire de pe portprisme (plastic lucios? nu face aderenta nici la lipici daca nu este matuit sau macar zgariat ca lumea!).
Ok acum pot monta la loc ocularele, apoi lipesc eyeshildurile de cauciuc cu putin UHU - prenadez (vezi tubul in poza, il recomand).
Acum, multumiti de ceea ce am facut, cosmetizam, curatam cauciucul cu putin ulei siliconic si vom face un review.:twisted: 
Nota- binoclul din poveste este un Orion Aspect 10x42.
Merita sau nu, intrebarea este relativ retorica. Binoclul defect ma costat 50 lei. Binoclul functional este undeva la 400 lei.