-----------------------------------
saiph
05 Dec 2017 13:49


-----------------------------------
ms nobody de raspuns
intr-o proportie de 100% merg pe mak-ul de 90.
dar acum nu prea stiu pe care. mai nou am zarit celestron-ul de 90 si mi-a cam placut jucaria.
(...)
acum vine o intrebare intrebatoare : daca obiectivul camerei nu se poate scoate, se poate face ceva cu aceasta in focar? adica, obiectivul camerei deterioreaza imaginea finala?
cu astfel de camere se poate face foto afocal?

Man, stai, ca le faci ciorbita :)
Inteleg ca plecasesi de la ideea de instrument pt terestru, deci campuri largi.
Bun, tii neaparat sa iei makul de 90. nu-i nici o problema, te lamuresti tu cat de potrivit e dupa ce-l iei - apropo, il poti gasi, OTA, SH, pe la 300ron, daca astepti si-l cauti. dar e bine si de pe raft, dai un ban da' stai in fata. 
Acum, vrei si foto.  bun, iar, nimic de comentat - traim vremuri in care lucrul asta e posibil la atingerea unui buton. stai, la naiba, nici butoane nu mai au acum telefoanele :lol:
De ce nu mergi pe ideea sugerata si de @Valy? - camerele telefoanelor depasesc la ora actuala orice webcam in materie de rezolutie, fidelitate, portabilitate etc.

Poti incerca sa-l adaptezi cu cel mai mult de ceea ce vrei sa faci cu el (cu-adevarat, nu asaaa.. vreau si d-aia, si d-ailalta, si "cu de toate"..), pt ca instrument care sa le aiba pe toate, crede-ma, n-o sa gasesti.  Nu ca o zic eu, ci pt ca nu ai cum tehnic sa-l scoti 100% versatil, sa vezi si camp larg, si luminos, si intr-un pachet f compact, si mic, si usor, si ieftin, si pt vizual, si pt foto.. e un pic mai "delicat" de-atat :) Daca se putea, era de mult pe piata.  Daca nu te pasioneaza subiectul astro f mult si vrei sa-l tii numai "pe uscat", iti recomand cu multa caldura ceva capabil de campuri largi.  Daca vrei ceva "si-si", vei avea clar nevoie de apertura, dar si de un camp cat-de-cat largut - deci, ca sa-l mentii si intr-un pachet cat-de-cat compact, un mak127 ar fi mai aproape de target.  De la 6" in sus devine ceva mai putin portabil; nu zic ca nu e - e portabil, dar "nu la fel de ~" ca si unul de apertura mai mica; intervin altele de care trebuie sa tii cont - devine mai greu si/sau mai voluminos tubul, eventual trebuie montura mai zdravana (desi un SW-MC5" are aceeasi focala cu un C6") s.a.m.d.

Spor!