-----------------------------------
catalin dumitru
08 Noi 2017 16:07


-----------------------------------
Am făcut ni&#537;te simple măsurători . Diametrul util nu poate fi mai mare de 150 mm , în situa&#539;ia in care ar putea fi folosit ca obiectiv de luneta .
Lentila frontala are sigur forma de menisc divergent , cu diametrul fe&#539;ei concave mai mic cu aproape doi centimetri decât diametrul fizic al suprafe&#539;ei frontale convexe .
Încă nu pot spune precis ce focală are chestia . Trebuie să aflu exact cât anume din deschidere participă la formarea pupilei de ie&#537;ire . După aia se poate calcula . Întâi trebuie să montez jucăria in ceva stabil &#537;i lipsit de riscuri . Greutatea e destul de mare , aproape 2,5 kg &#537;i toate testele de până acum au dat ceva emo&#539;ii .
Dar măcar am reu&#537;it un 35x cu imagine ce&#539;oasă în relativul focus &#537;i am constatat că nu există blur albastru , indigo , purpuriu sau violet .
În intra focus avansat apare ceva vernil la interior , înconjurat de magenta , la unele contururi . În extra , doar neclaritate albicioasa .
Obiectivul este foarte sensibil la erorile de aliniere cu ocularul , pe lângă imagini comatice apărând &#537;i cromatism serios .
Se pare că cea mai mare contribu&#539;ie la focala asta scurtă este dată de ultima lentilă  , care are fa&#539;a exterioară u&#537;or concava &#537;i cea internă convexa zdravăn . 
O să încerc desfiletarea inelelor ce &#539;in lentilele , dar cred că trebuie să apelez la ceva încălzire ca să înmoi adezivul ce le blochează .