-----------------------------------
Erwin
08 Noi 2017 09:04


-----------------------------------
Bine ai venit, toriqo!
Am citit toată discuția, felicitări pentru reușita din balconul bucureștean! 
Eu nu fac astrofoto dar am reținut câteva aspecte care încă nu au fost discutate aici. 

Montura este cel mai important obiect din setup. Când atingi limitele monturii în materie de timp de expunere, erori de ghidare și poziționare te oprești, o vinzi și iei una mai bună. E bine să ai una bună de la început să nu mai pierzi vremea. 

Al doilea lucru, camera. Există o largă gamă de opțiuni la ora actuală în materie de camere CCD răcite, mai sensibile și mai bune decât un DSLR modificat. Din ce-am văzut toți astrofotografii ajung la așa ceva mai devreme sau mai târziu, cameră mono+roată de filtre. 

Desigur astea costă o căruță de bani cu care poți lejer să-ți iei un SUV bunicel. Și când le ai mai vrei și o căsuță la țară să-ți faci observator ca să scapi de luminile din București. 

Referitor la discuția concretă, n-a zis nimeni nimic de flat-uri. Ai nevoie de un panou de flat și să folosești și flat-uri pentru că apar și diferențe de iluminare datorită unor vignetări, reflexii și hot-pixeli sau pixeli morți în zonele supraexpuse care nu se văd numai cu dark și bias. 

Spor și cer senin!