-----------------------------------
psemil
07 Noi 2017 23:56


-----------------------------------
Salut Flavius, 

as vrea sa te felicit pentru imaginile obtinute, mie imi plac foarte mult... mai ales ca rezultatele obtinute sunt din Bucuresti, orasul cu cea mai mare poluare de la noi. De-a lungul anilor am incercat si eu astrofoto din oras si datorit gradientilor si pierderilor de semnal datorate poluarii recunosc ca imaginile nu sunt usor de obtinut. Asta ma face sa admir si mai mult ceea ce ai obtinut. Daca imi zici ca ai pozat din balcon cu asa rezultate, cu DSLR nefiltrat imi scot si palaria...

Am sa iti raspund detaliat:

Legat de alinierea polara la ochi ai facut-o foarte bine daca nu ai ghidat si ai avut stele aproape rotunde cum apar in imaginile tale. Cu ghidaj va fi si mai usor si desigur este ceea ce trebuie sa faci in viitor. In trecut am ghidat si eu cu skywatcher 80/400 mm si un qhy5 (cam acelasi sistem pe care il ai si tu pregatit). Iti recomand sa nu ghidezi cu expuneri mai mici de 1,5 secunde de preferat peste 2 secunde pentru a media efectele seengului asupra stele de ghidaj. 

Dihteringul este aur alaturi de ghidaj si te ajuta sa scapi de multe erori ale sistemului prin stack-ing. Banuiesc ca nu trebuie s explic mecanismul prin care functioneaza insa e bine sa faci de fiecare data dihtering cand ghidezi. Cand am pozat cu DSLR si eu am folosit APT pt achizitie si cu el si phd (varianta 1 pe vremea aceea) faceam si eu dihtering. Imediat au disparut in stacking (cu sigma clip) pixelii hot si diferitele sabloane de zgomot ce in genereal se formeaza odata cu flexura diferentiala... 
Important ca e bun si trebuie, indiferent de performantele monturii. Eu il folosesc si acum.

Am pozat cu un astronomik cls ani buni insa din zona rurala si ajuta foarte mult. Nasol este ca sticla nu e perfecta si mai are niste reflexii pe stelele luminoase. In mediul urban s-ar putea sa nu faca fata, dar oricum este un pas mare inainte. 

Flatnerul de la TS e cea mai buna varianta ieftina de flattner...  super (il am si eu pentru una din lunetele mele si imi place)

Expunerile trebuie sa fie mai lungi insa in limita in care iti permite montura si histograma. Pozand intr-un mediu poluat luminos, vei avea surpriza ca imaginea se va satura destul de repede. Nu trebuie sa depasesti 25%  din histograma cu fiecare expunere. Nu in ultimul rand vei observa ca prelungind expunerea fwhm se va degrada datorita erorilor de ghidaj si performantei monturii. Eu pe vremea cand pozam cu dslr la 690mm si cu EQ6 am calculat ca expunerea optima pentru sistemul meu era de 4 minute. Dupa aceasta perioada randamentul scadea si imaginea isi pierdea din sharpness desi raportul semnal zgomot crestea. 

Legat de dark-uri: este OK sa trag odata pe sezon dark-uri. Ba chiar mai rar la 1 an.  Eu foloseam Dark Library, un programe ce sorta dark si light-urile in functie de temperatura si atunci cand calibra imaginile folosea pentru fiecare cadru light in parte, dark-urile ce aveau aceeasi temperatura din biblioteca ta de dark-uri.

Bias- mereu aceleasi biasuri. Fa un master Bias din 200 de bias-uri si il folosesti ... 1 an
Dark-urile sunt bune si nu sunt in aceeasi ciorba cu dihteringul. Baga dark-uri.

Spor si abia astept sa vad ce poti obtine si pe viitor.

PS: nu am mai scris un mesaj asa de lung e forum de aproape un secol. Scuze de greselile de ortografie. nu am avut rabdare sa le corectez.