-----------------------------------
toriqo
07 Noi 2017 15:46

Orion + Running Man si Horshead + Flame Nebula
-----------------------------------
Salut,

Sunt la inceput si sunt aici pentru critica. Constructiva. Vreau sa invat cat de mult posibil.
Locuiesc in Bucuresti, fotografiile sunt facute din Bucuresti.

Orion: 50 lights - 20 secunde@iso3200, 50 darks, 50 bias
Montura iOptron iEQ30 Pro
Scope TS ED Refractor 110mm f/7
Camera Canon EOS 70D nemodificat
Punerea in pol a fost inexistenta, am aliniat cat am putut din ochi (nu vad steaua polara care este pe cealalta parte a cladirii in care locuiesc si nici nu stiam sa fac drift alignment).

Horsehead: 71 lights - 120secunde@iso1600, 50 darks, 50 bias, 50 flats
Acelasi echipament dar cu camera modificata (filtru Baader) insa am uitat sa fac balansul de alb pe zi, am folosit auto.
Punere in pol decenta prin drift alignment cu un ocular luminat.

Stacking si procesare in PixInsight (am incercat si DSS cu Startools dar rezultatele au fost dezamagitoare)

Ce stiu/cred:
Expunerile trebuie sa fie mult mai lungi (5-10 minute) si mai multe (100+)
Am nevoie de dithering si filtru LP
Am nevoie de autoghidaj
Am nevoie de field flattener

Acum am o luneta Orion 80mm Short Tube si un Orion StarShoot AutoGuider
Voi folosi APT pentru controlul camerei si pentru dithering (prin intermediul PHD2).
De asemenea mi-am comandat un filtru CLS-CCD de la Astronomik, un field flattener TS si un dovetail side-by-side.

intrebari:
Este ok ca o data la 2-3 luni sa trag 200 de dark-uri pe care sa le folosesc intruna, in loc sa le fac la fiecare sesiune (expuneri/iso diferite pentru fiecare set in parte)? (prin 2-3 luni ma refer la temperatura medie care se schimba, evident, odata cu anotimpul)
Este ok sa folosesc mereu aceleasi bias-uri (iso-uri diferite, evident) care, din cate imi amintesc, nu au legatura cu temperatura?
Am citit pe undeva ca nu mai este nevoie de dark-uri daca folosesc dithering (sau, cel putin, nu mai am nevoie de multe dark-uri). Se poate renunta la ele in acest caz?

Multumesc mult!