-----------------------------------
ady20
27 Iul 2007 14:11


-----------------------------------
La o apertura de 60 mm a telescopului tau vei putea merge cu o magnificatie maxima de 120x sau in extremis de 150x cand optica obiectivului este de foarte buna calitate (asa o fi?).
Trecand de aceste valori imaginea va pierde repede din calitate si rezultatul obtinut va fi deplorabil.
In consecinta un ocular cu focala de 6 mm sau minim 5 mm va reprezenta posibilitatea maxima pentru telescopul tau.
(vad ca deja el a fost livrat si cu un ocular de 4 mm ceea ce denota necunoasterea unor lucruri elementare)
Daca vrei un ocular rezonabil ca pret eu as recomanda un super-plossl de 6 mm de la TS sau ceva similar daca focuserul lunetei permite barrel de 1.25".
Dezavantajul la ocularele plossl este eye relieful care e in functie de focala, iar la asa focala eye relieful va fi si el mic (efort mai mare pentru a privi prin el).
Inca o alternativa ceva mai scumpa dar tot accesibila ar fi un UWA de 6 mm tot de la TS sau Skywatcher care la raportul focal al lunetei tale va face o figura buna.

PS. Am toata stima pentru ocularele Huygens, dar trebuie sa stiti ca ele apartin totusi secolului 17.

Mda, am intrat pe skywatcher si am vazut ca un ocular Super-Plossl 6,3mm / 1,25" este 140 Ron. Iar in legatura cu (virgula) calitatea optica a obiectivului cam lasa de dorit si asta. Se vede cam neclar, cu mult zgomot, si cand e lumina mai puternica se vad multe culori pe obiectiv(nu stiu exact cum se spune, sunt incepator in astronomie) Chiar m-ar interesa unde se gasesc obiective de 60 mm?Am cautat pe instrumenteoptice(sorry de reclama :D) si am gasit numai doua, una de 150 mm si alta de 203 mm.