-----------------------------------
theogon
02 Noi 2017 22:21


-----------------------------------
Fac o actualizare la review-ul postat  cu puțin timp în urmă. În tabăra de la Lisa din anul acesta am avut șansa să punem (cu Liviu aka StarChild) în paralel mak-ul de 180 cu un  refractor acromat SW  F5. Seeingul nu a fost grozav. La un grosismernt de caa 90X am vizat gamma andromedae. Vizual s-au putut discerne două componente A-BC la o separare  de caa 9''. Ambele instrumente au separat componentele (mak-ul cu cu lejeritate) și au relevat contrastul de culoare dintre componente.  Imaginea furnizată de mak mi s-a părut mai curată și mai clară, deși ocularul folosit la mak (un plosl no name de 32 mm) era mai puțin isprăvit decît ocularul cu care Liviu a armat refractorul său- un Ethos de 8 mm.
Deși Liviu arată în postarea lui că refractorul arăta imaginea unui cartof colorat în galben și albastru, eu am văzut prin refractor dublele separate frumușel poate și datorită faptului că turbulența nu era foarte constantă și pînă orbecăiam prin întuneric de la un instrument la altul și ne mai povesteam impresiile (la mijloc era si un ED de 120) atmosfera ne mai juca feste.
Cateva cuvinte și despre colimare.
Mak-ul ține colimarea foarte bine și nu a fost nevoie în cei șase ani de cînd îl dețin să fac această operațiune



















































































  :shock: