-----------------------------------
Erwin
09 Oct 2017 20:46


-----------------------------------
Bine ați venit pe forum!

Deși nu mă ocup cu astrofoto încerc să vă orientez puțin folosind cele auzite de la colegi și citite aici pe forum. 

Cred că primul lucru de care trebuie să vă ocupați este procurarea unei monturi ecuatoriale bune. Pentru început veți putea lua imagini cu camera DSLR și obiectivele din dotare însă la o focală mai lungă, pentru obiecte deep sky, cu timp lung de expunere și cu multe ore de achiziție per obiect care ulterior se pot prelucra pentru evidențierea detaliilor fine. Am văzut imagini excelente făcute cu Canon 650D+obiectivul stock, cu stacking și prelucrări corespunzătoare. Canon e mai prietenos cu astrofotografii, evident nu orice model este potrivit. Aici colegii experimentați vă pot sfătui mai bine. 

Telescopul este al doilea obiect important însă aici sunt multe variante care trebuie analizate separat, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Din ce cunosc bugetul este puțin cam mic ca să includă toate cele necesare așadar pe parcurs va trebui să mai spargeți niște pușculițe. Limita este... cerul! :)

Să aveți în vedere că tot setup-ul astrofoto trebuie cărat afară din oraș, la cer negru, dacă nu cumva aveți o casă la țară unde ați putea construi un observator permanent.

Puteți achiziționa liniștit instrumente second hand. Mulți amatori le cumpără de noi și renunță la ele înainte de a fi uzate, fie pentru upgrade fie pentru că nu s-a prins pasiunea. 

Studiați cât mai mult și cât mai temeinic înainte de achiziție. Și cereți lămuriri oridecâte ori nu sunteți sigur de ceva, veți primi negreșit răspunsuri. 

Succes și cer senin!

P.S.
Am citit ulterior topicul despre montură. Am crezut că bugetul de 1500 euro ar fi pentru tot setup-ul, inclusiv montura. 

Dacă e doar pentru telescop atunci putem detalia un pic. Aveți mai multe opțiuni rezonabile: 
- refractor ED sau APO 
- newtonian+corector de coma
- maksutov-newtonian 
- maksutov-cassegrain
- schmidt-cassegrain. 
Probabil cele două din urmă ar fi mai indicate pentru astrofoto planetară având focala mai lungă dar se pot face și destule obiecte deep sky cu ele.