-----------------------------------
Dbird
05 Oct 2017 13:54


-----------------------------------
Cu scuzele de rigoare pentru interventie, as dori sa trag un mic semnal de atentionare. Ideea facea parte din materialul pe care de ceva timp nu reusesc sa il scriu.
As atrage atentia asupra culorii galbene in care sunt virate unele binocluri. "Lamaile" cum am gasit eu ca si porecla pe un site strain si care mi-a placut. Mereu ma intriga cauza ... de ce oare producatori super buni de binocluri ...adauga acest tint galben ?
Caci dezavantaje sunt fara doar si poate :
1- reducerea luminozitatii 
2- functie de gradul de galben apar probleme in redare naturala a culorilor atat pe terestru zi cat si pe noapte astre.
3- rade lumea de tine spunand : "ti-ai cumparat o lamaie cu lentile!" - asta nu am putut sa ma abtin sa nu o scriu :)
Dar, testand la greu si astfel de binocluri in contrapartida cu altele fara tint, am observat niste chestii interesante. Pe timp de zi "o lamaie" are o luminozitate mai scazuta decat un echivalent fara tint. Pe masura ce afara se insereaza ...."lamaia" incepe sa se apropie de luminozitatea non-lamaii....astfel incat in amurg luminozitatile sunt egale ...si raman egale toata noaptea!
Marea idee este ca pe timp de zi nu ai nevoie de toata luminozitatea binoclului , si asta fara pierdere de detalii. Acesta atenuare ajuta mult atunci cand binoclul este foarte luminos si din greseala in campul vizual apare o reflexie puternica de lumina alba. Acel strat galben atenueaza enorm efectul de lumina puternica taioasa de retina! Eu am mai zis la unele binocluri ca sunt binocluri care pe zi sunt binocluri periculoase deoarece cantitaqtea de lumina este atat de mare incat fectiv ai senzatia de ardere a retinei, producand o obosire a ochilor dupa mine chiar periculoasa. Ei bine un bincolu "periculos" la care se adauga tintul de lamaie, devine mult mai putin periculos.
Deci pierderea de surplus de lumina pe timp de zi este minima si nu afecteaza calitatea imaginii, si totusi protejeaza ochii. Pe masura ce lumina zilei scade ...efectul de atenuare al tintului dispare binoclul parand a-si creste luminozitatea.  Efectul de binoclu periculos creste atunci cand in jurul tau este multa zapada ... poate din acesta cauza binoclurile rusesti au tintul cel mai puternic?
Ca sa zic asa ... daca din intamplare uitandu-ma prin binoclu as da peste soare, atunci as prefera ca binoclul prin care priveam sa fi fost o "lamaie".
Si acum totusi ramane tehnic vorbind ... intrebarea :
Daca putem spune ca o lamaie are luminozitatea mai mica decat un o non lamaie .. in situatia in care seara si noaptea cele doua binocluri au totusi aceeasi intensitate ?
Am facut aceste teste chiar foarte atent la 2 binocluri rusesti 7x50 ...unul era cu tint puternic galben celalat fara nici o nuanta.
Va invit sa testati oricand aveti o astfel de posibilitate, este o experienta interesanta.